Młoda kapustka gotowana z marchewką to jeden z najpopularniejszych, letnich przepisów.
Składniki:
- 1 główka młodej kapustki
- 3 marchewki obrane i starte na grubych oczkach
- pęczek kopru
- 2 duże cebule
- olej kokosowy do podsmażenie
- kilka liści młodego selera i lubczyku
- pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować albo zetrzeć na mandolinie lub w rozdrabniaczu
- Cebulę obrać i pokroić, podsmażyć na oleju kokosowym z marchewką.
- Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, dodać kapustę, pokrojone liście lubczyku i selera oraz pozostałe przyprawy.
- Do garnka nalać około 0,5-1 szklankę wody – żeby kapustka miała się w czym dusić. Wody jednak nie może być za dużo, bo kapusta też „puści wodę” i całość będzie wówczas rozwodniona. Gotować trzeba na małym ogniu i sprawdzać, czy całość cały czas dusi się w niewielkiej ilości płynu.
- Czas gotowania – do miękkości. Może to być około 0,5 godziny jeśli chcemy lekko chrupiące warzywa, ale jeśli lubimy miękkie to można całość dusić 1- 1,5 godziny.
Smacznego!