Muffiny są dobre. Są łatwe, szybkie i prawie zawsze się udają. (a jak się nie udają to zawsze możesz zrobić z nich ciastka) Do muffinów możesz dodać co chcesz (chociaż uważałabym z liofilizowanymi owocami, ale o tym już w przepisie). Jeśli ktoś nie czuje się zbyt pewnie w ciastach, szczególnie takich bez wszystkiego, to spokojnie może produkować muffinki:)
Składniki mokre:
- 1/3 szklanki oleju ryżowego (lub innego dobrego do pieczenia). Wskazówki co do olejów znajdziesz tutaj
- 75 gram jogurtu sojowego
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego zalanego 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka soku przecierowego z dowolnych owoców (ja miałam gruszkowy). Chodzi o to, żeby to był taki gęstszy sok.
Składniki suche:
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- pół szklanki cukru (a nawet może być ciut mniej)
- 2 czubate (solidnie czubate) łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 2 płaskie łyżeczki proszku bezglutenowego do pieczenia + płaska łyżeczka sody
Na polewę: pokruszone na pył liofilizowane owoce wymieszane z wodą. Proszek z liofilizowanych owoców mieszamy z odrobiną wody, dolewając tyle, żeby powstała taka owocowa polewa. (zdjęcie poniżej). Owoce pokruszyłam w takim rozdrabniaczu, ale myślę, że ręcznie za pomocą prostych narzędzi typu tłuczek też się uda.
Co to są liofilizowane owoce?

To takie owoce z których za pomocą magii (czyli skomplikowanych maszyn i procesów chemicznych) usunięto wodę. Wyglądają tak jak na zdjęciu powyżej. Są kwaskowe, suche i świetne jako dodatek do wielu dań. Do muffinów też, ale (tutaj czas na przestrogę) niech Was nie kusi „wtykać” liofilizowanych owoców prosto w muffinowe ciasto. Są lekkie, wypłyną i spalą się. Wiem, bo sprawdziłam:) Jeśli nie macie liofilizowanych owoców to polewę można zrobić z czegoś innego (np roztopionej, wegańskiej czekolady).
Przygotowanie i pieczenie Muffinek
- Składniki mokre (oprócz soku) wlewamy do jednego, wysokiego naczynia i miksujemy do powstania gładkiej, gęstej masy
- Składniki suche dokładnie mieszamy w dużej misce.
- Do składników suchych wlewamy mokre i miksujemy. Dodajemy sok i jeszcze trochę miksujemy.
- Ciasto przekładamy do silikonowych lub papierowych papilotek. Uwaga: jeśli używacie papilotek papierowych to pamiętajcie to tym, żeby użyć specjalnej blachy do muffinów. Inaczej mogą się wam rozpłynąć w piekarniku.
- Muffiny pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (aż do suchego patyczka)
Mam pytanie, czym można zastąpić jogurt sojowy? Mam alergię na soję i szukam zamiennika.
jogurt kokosowy. Są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.