Jest lato. Latem długie stanie przy kuchni wydaje się dość absurdalnym pomysłem. Dlatego jak całe lato mogę przetrwać na leczo na zmianę z makaronem bezglutenowym z pomidorami. 10 minut i obiad gotowy!
Lato to dla mnie sezon na makaron z pomidorami i bazylią. Powodów jest kilka: smaczne, szybkie i tanie. Owszem, są tacy, którzy powiedzą, że „nuda”. Ja odpowiadam „klasyka” i robię co najmniej raz w tygodniu.
Składniki (na 1 porcję)
- 3 dorodne, dojrzałe pomidory malinowe
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- makaron bezglutenowy
- sól, pieprz, czosnek, bazylia
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
- Na oliwie zeszklić pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem, dodając sól, pieprz i odrobinę cukru
- Dodać pokrojone pomidory i poddusić kilka minut
- Całość wymieszać z ugotowanym makaronem i podawać z bazylią
Smacznego!