Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej (bez jajek i glutenu)

Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej to najprostsze połączenie, które zawsze się sprawdzi. Przygotowałam dla Ciebie film na temat tego jak poradzić sobie z przygotowaniem bezglutenowych naleśników. W tym wpisie znajdziesz też dokładnie proporcje na naleśniki z filmu, a w TYM WPISIE na placuszki kakaowe z jabłkiem.

Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej – składniki

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej/kukurydzianej/z tapioki
  • 2 płaskie łyżki mąki lnianej lub zmielonego siemienia lnianego
  • 2 szklanki napoju roślinnego (plus ćwierć szklanki jeśli ciasto będzie za gęste)
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej – przygotowanie

  1. Przygotuj zamiennik jajka, czyli kisiel z siemienia lnianego. W tym celu podgrzej pół szklanki mleka roślinnego i zmiksuj siemię z mlekiem aż do uzyskania kisielu z siemienia.
  2. Do miski wlej pozostały napój, kisiel z siemienia, dosyp mąki, sól i dokładnie zmiksuj.
  3. Zostaw ciasto na 10 minut aż siemię spęcznieje. Sprawdź konsystencję ciasta. Jeśli jest za gęste – dodaj mleka roślinnego
  4. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni.

Podobne wpisy

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

bezglutenowe placuszki

Jogurtowe (roślinne) placuszki z jabłkiem bezglutenowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.