Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej to najprostsze połączenie, które zawsze się sprawdzi. Przygotowałam dla Ciebie film na temat tego jak poradzić sobie z przygotowaniem bezglutenowych naleśników. W tym wpisie znajdziesz też dokładnie proporcje na naleśniki z filmu, a w TYM WPISIE na placuszki kakaowe z jabłkiem.
Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej – składniki
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej/kukurydzianej/z tapioki
- 2 płaskie łyżki mąki lnianej lub zmielonego siemienia lnianego
- 2 szklanki napoju roślinnego (plus ćwierć szklanki jeśli ciasto będzie za gęste)
- olej do smażenia
- szczypta soli
Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej – przygotowanie
- Przygotuj zamiennik jajka, czyli kisiel z siemienia lnianego. W tym celu podgrzej pół szklanki mleka roślinnego i zmiksuj siemię z mlekiem aż do uzyskania kisielu z siemienia.
- Do miski wlej pozostały napój, kisiel z siemienia, dosyp mąki, sól i dokładnie zmiksuj.
- Zostaw ciasto na 10 minut aż siemię spęcznieje. Sprawdź konsystencję ciasta. Jeśli jest za gęste – dodaj mleka roślinnego
- Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni.