Owsiane ciasteczka zrobiłam już jakiś czas temu. Są to w sumie bardziej takie muffinko – ciasteczka. Przepis można wykorzystać na dwa sposoby – podstawowy oraz po dodaniu pół szklanki mąki owsianej więcej – jako przepis na zwykłe ciastka.
Składniki na owsiane ciasteczka bezglutenowe:
- 150 ml mleka kokosowego
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie (bg) i jedna łyżeczka sody
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki poppingu z jagły, czyli ziarna jagły ekspandowane. Kupisz je np. w rossmanie. To takie ziarna jak dmuchany ryż:)
Przygotowanie:
- Wymieszać wszystkie mokre składniki.
- Dodać do nich składniki suche, ponownie wymieszać.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać do połowy masę, rozłożyć równomiernie w papilotce.
UWAGA! Jeśli chcesz zrobić klasyczne ciasteczka dodaj do masy jeszcze pół szklanki mąki owsianej. Wówczas z masy będziesz mógł formować kuleczki, spłaszczyć je i upiec na blasze jak ciastka.
Muffinki nie rosną duże, ale po upieczeniu robi się w nich takie zagłębienie. Ja na swoje nałożyłam domowy dżem i zrobiłam lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Możesz jednak wypełnić je np. roztopioną czekoladą.
Pamiętaj, że muffinki wyciągamy z foremek lub papilotek dopiero po wystudzeniu!
