Pieczarki faszerowane boczkiem i ziołami – bez glutenu, mleka

Na faszerowane pieczarki najlepsze będą te duże, brązowe. Większe kapelusze to więcej farszu:) Poza tym są nieco twardsze od tradycyjnych więc lepiej się pieką. Jeśli nie jesz mięsa to z powodzeniem możesz pominąć boczek – z samą cebulką i ziołami oraz nóżkami pieczarek też będą pyszne!

Faszerowane pieczarki z boczkiem – składniki

  • 10 dużych, ładnych, brązowych pieczarek
  • 3 grube plastry boczku – no przyznaję, nie zważyłam;) Taki jeden kawałek miałam na około 5 cm. Może być też szynka szwarcwaldzka albo parmeńska
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka (opcjonalnie)
  • duża garść pokrojonego szczypiorku
  • trzy duże garście pokrojonej rukoli lub botwinki – chodzi o dodatek zielonych listków
  • jedna gałązka lubczyku – możesz zastąpić natką pietruszki
  • 2 gałązki drobno pokrojonych liści selera (można pominąć, ja uwielbiam)
  • sól, pieprz do smaku
  • olej lub oliwa

Faszerowane pieczarki z boczkiem – przygotowanie

  1. Z pieczarek usunąć nóżki, kapelusze posmarować olejem/oliwą i ułożyć na wyłożonej papierem lub folią do pieczenia blaszce
  2. Pokroić drobno boczek, wszystkie zioła, cebulę i nóżki pieczarek.
  3. Smażyć w kolejności: boczek (aż wytopi się tłuszczyk) dodać cebulę, podsmażyć na złoto.  W międzyczasie przyprawić. Potem dodać nóżki pieczarek. Podsmażyć chwilę. Na sam koniec na kilka minut wrzucamy zioła i liście i chwilkę smażymy. Doprawić ponownie.
  4. JEŚLI JECIE JAJKA: Wyłączyć gaz, chwilę przestudzić i dodać 2 jajka, wymieszać. Farsz nie musi być zimny, ale nie może być na tyle gorący, żeby zrobiła się jajecznica. Wymieszać. BEZ JAJEK – pomińcie jajka. Będzie bardziej sypkie, ale nic się nie stanie:)
  5. Główki pieczarek posypać solą, włożyć farsz do główek i piec w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem około 20 minut. Można na ostatnie 5 minut włączyć grill, tylko trzeba pilnować, żeby się nie spaliły od góry.

MOŻNA PODAWAĆ Z:

  • sosem czosnkowym – jogurtowym
  • Sałatką
  • Jako dodatek np. do szaszłyków z polenty

Danie bardzo dobre też na grilla:)

Smacznego!

pieczarki faszerowane
pieczarki faszerowane przed pieczeniem
pieczarki faszerowane
pieczarki faszerowane p pieczeniu 

 

 

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.