Kasza kukurydziana, czyli polenta – kaszka kukurydziana: gotowanie i wykorzystanie

Kasza kukurydziana czyli polenta jest doskonałą bazą dla wielu przepisów. Ogromny plus: można zrobić ją dzień wcześniej, a w dniu imprezy tylko podsmażyć ją na patelni lub użyć do zrobienia szaszłyków lub innych przekąsek. Jak przygotować kaszkę kukurydzianą? Ile czasu gotować polentę? Przeczytajcie!

Kasza kukurydziana – podstawowy przepis na polentę:

Uwaga! Kasza kukurydziana (polenta) potrzebuje sporo wody!

  • 1 szklanka drobnej kaszki kukurydzianej (polenty)
  • 2,5 szklanki wody
  • odrobina soli

przykładowe dodatki:

  • przyprawy: świeże i suszone zioła
  • suszone pomidory
  • siemię lniane
  • pomidorki koktajlowe
  • liście szpinaku

Kasza kukurydziana – polenta. Jak gotować?

Przepisów na polentę jest sporo. Jedni wsypują ją do gotującej się wody, inni do zimnej. Ja po prostu zalewam szklankę kaszki kukurydzianej zimną wodą i gotuję na bardzo małym ogniu. Dopóki woda się nie zagotuje kaszkę często mieszam. Jak już całość jest dobrze rozprowadzona i zaczyna się gotować zostawiam na około 10 minut na bardzo małym gazie lub wręcz z wyłączonym gazem. Polenta jest gotowa kiedy boki lekko odstają od garnka i wchłonie całą wodę.

Dodatki wrzucam dopiero do ugotowanej polenty. Mieszam i wylewam masę na płaskie naczynie. W przypadku pomidorków koktajlowych czy liści szpinaku „wtykam” je w wylaną już do naczynia masę i podpiekam.  Pozostawiam na noc do zastygnięcia. Zimną kaszę kukurydzianą kroję na kostki lub trójkąty i grilluję, podsmażam na patelni lub piekę.

Polenta – wykorzystanie w kuchni.

Kaszę kukurydzianą można wykorzystać także na wiele innych sposobów. Nie zawsze musi być ona w formie zastygniętej.

  • Ugotowana kasza kukurydziana (polenta) z dodatkami i na ciepło będzie także dobrym dodatkiem do gulaszy i zup.
  • Pokrojona w kostkę kasza kukurydziana może być dodana do różnego rodzaju zup.
  • Kasza kukurydziana nadaje się także do zagęszczenia sosów, zup oraz kotletów.
  • Z kaszki kukurydzianej można zrobić bezglutenową panierkę.

Polenta a BLW

Kasza kukurydziana ugotowana z różnymi dodatkami, ale bez soli będzie idealnym daniem przy rozszerzaniu diety. Jest miękka, można ją pokroić w kostkę lub paski. Takie kostki polenty można zabrać ze sobą jako przekąskę albo zapakować dziecku jako dodatek do obiadu.

Jeśli szukasz przepisów z pomysłami na polentę zajrzyj tutaj

Bezglutenowa panierka na dyniowych nuggetsach. 

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.