Rogaliki drożdżowe bez glutenu i nabiału to długo było moje wyzwanie. Co innego zrobić drożdżowe ciasto, które można „wsadzić” do formy, a co innego takie, które da się rozwałkować i zawinąć. Jednak ośmielona spektakularnym sukcesem faworkowych pączków postanowiłam wykorzystać potencjał i zrobić też rogaliki. Efekt – boski!
Rogaliki drożdżowe bez glutenu i nabiału – wskazówki na początek
Aby było Wam łatwiej zapoznajcie się najpierw ze wskazówkami:
- Im drobniej zmieloną macie mąkę tym lepiej wychodzą ciasta bezglutenowe. Ja korzystam z mąki ryżowej kupowanej w sklepach azjatyckich, takiej w przeźroczystej folii. Jest dużo bardziej „miałka” niż te standardowe.
- Używajcie świeżych drożdży. Lepiej dźwigają ciasto niż suszone.
- W tym przepisie lepiej użyć mielonego siemienia niż mąki z lnu. Mielone siemię jest nieco grubsze. Ale jak macie mąkę z lnu tez będzie ok.
- Przy wałkowaniu nie żałujcie mąki. Trzeba podsypywać żeby się lepiło.
- Można zrobić farsz bez orzechów. Można zrobić z samymi powidłami.
Rogaliki drożdżowe bez glutenu i nabiału – składniki na około 10 – 15 sztuk
Na zaczyn:
- 25 gramów świeżych drożdży
- pół szklanki napoju roślinnego (sojowy, ryżowy itd)
- Pół szklanki cieplej wody
- 2 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki ryżowej
Drożdże rozdrobnić w ciepłym mleku z wodą, Dodać pozostałe składniki, zostawić na 15 – 20 minut.
Na ciasto
- Przygotowany zaczyn
- 1,5 szklanki mąki ryżowej + ok 0,5 szklanki do podsypywania
- 0,5 szklanki mąki z tapioki (lub ziemniaczanej, lub z ryżu kleistego)
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki miękkiego (nie z lodówki) oleju kokosowego (możesz użyć jeśli nie ma być wegańskie masła klarowanego)
Na nadzienie
- Łyżka oleju kokosowego
- łyżeczka czubata cynamonu
- łyżka cukru
- garść mocno rozdrobnionych orzechów laskowych
Ewentualnie – powidła śliwkowe

Rogaliki drożdżowe bez glutenu i nabiału – przygotowanie
- Do wyrośniętego zaczynu dodaj mąki, cukier, olej kokosowy i dobrze wymieszaj. Ja użyłam robota z hakiem do ciasta drożdżowego.
- Pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- W tym czasie w małym garnku rozpuść olej i cukier z cynamonem, chwilę pogotuj, dodaj orzechy, przestudź.
- Wyrośnięte ciasto powinno dać się dzielić na porcje. Jeśli jest zbyt kleiste i lejące – podsyp mąką i wymieszaj
- Ciasto małymi porcjami wykładaj na obsypany blat lub stolnicę, wałkuj na grubość ok. 3 mm. Wytnij kwadrat.
- Kwadrat podziel na trójkąty, każdy z nich posmaruj farszem. Możesz na masie cynamonowej wyłożyć też powidła śliwkowe. Mogą być same powidła.
- Zawijaj od szerokiej strony do wąskiej i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem
SMACZNEGO!
