Rozwój alergii pokarmowych a mikrobiota jelit 

mikrobiota

Czy wiesz, że alergie pokarmowe dotykają nawet 8% dzieci i 3% osób dorosłych? Wiążą się z immunologiczną reakcją na pokarm, która może być ostra i nagła. Dolegliwości jelitowo-żołądkowe, problemy skórne lub zaburzenia metaboliczne, to tylko niektóre z objawów alergicznych. Okazuje się, że jedną z przyczyn alergii pokarmowych może być skład mikrobioty jelitowej, która uczestniczy w kształtowaniu tolerancji na antygeny pokarmowe. 

 

Przeciwciała klasy IgA

 

Wydzielnicze przeciwciała IgA produkowane są przez limfocyty B. Ich zadaniem jest zapobieganie przyleganiu komórek bakterii do nabłonka jelit i przedostawaniu  się w głąb błony śluzowej. To właśnie ich niedobór uznaje się za najczęstszą przyczynę alergii pokarmowych, ponieważ przeciwciała klasy IgA uczestniczą także w procesie tolerancji antygenów pokarmowych. 

 

Co ma wpływ na mikrobiotę jelit?

 

Mikrobiota jelit, biorąca czynny udział w zapobieganiu alergii pokarmowych, budowana jest przy udziale licznych czynników od pierwszych dni życia. Największe  znaczenie mają:

 

  • rodzaj porodu,
  • rodzaj karmienia, 
  • antybiotykoterapia, 
  • czynniki środowiskowe, 
  • praktyki żywieniowe oraz rozszerzanie diety. 

 

Skład mikrobioty jelitowej ukształtowany w trzech pierwszych latach życia ma wpływ na stan zdrowia w dorosłości.Co ciekawe, udowodniono, że probiotykoterapia bakteriami kwasu mlekowego u dzieci pozwala zapobiec licznym alergiom pokarmowym w przyszłości. 

 

Rodzaj porodu a alergie pokarmowe

 

Czy wiesz, że dzieci, które urodziły się poprzez cesarskie cięcie, mają znacznie większą skłonność do alergii pokarmowej na jaja, orzechy ziemne oraz mleko? Wynika to z faktu, że poród nastąpił z pominięciem kanału rodnego, przez co naturalna mikrobiota jelit noworodka jest uboższa w bakterie Bacteroides oraz E. Coli odpowiedzialnych m.in za aktywację układu imunologicznego

 

Wpływ antybiotyków na alergie pokarmowe 

 

Narażenie na antybiotyki we wczesnym okresie życia dziecka wiąże się z większym ryzykiem rozwoju alergii pokarmowej na białko mleka krowiego. 

 

Karmienie naturalne niweluje rozwój alergii pokarmowych 

 

Udowodniono, że mleko matki jest naturalnym i bogatym źródłem przeciwciał IgA, które chronią przed występowaniem alergii pokarmowych. Co więcej, dzieci karmione mlekiem naturalnym znacznie rzadziej borykają się z atopowym zapaleniem skóry. 

 

Alergia pokarmowa czy nadwrażliwość pokarmowa? 

 

Nadwrażliwość pokarmowa bardzo często mylona jest z alergią albo określenia te, używane są wymiennie. Okazuje się jednak, że alergia to reakcja immunologiczna organizmu na alergen , natomiast w przypadku nadwrażliwości mówi się  o znacznie szerszym spektrum zaburzeń i reakcji organizmu na alergen.

Skuteczna diagnostyka  alergii/ nadwrażliwości pokarmowych, a także mikrobioty jelit, które mają ogromny wpływ na zdrowie jest możliwa poprzez  wykonanie profesjonalnych i zawsze indywidualnie dobranych badań. To przede wszystkim testy z krwi oraz badania z kału, które można realizować panelowo w wybranych pakietach. 

 

Podobne wpisy

układ odpornościowy

Stymulacja układu odpornościowego

antybiotyki

Konsekwencje stosowania leków na mikrobiotę

Dieta wspierająca zdrowie od środka

dermatoza

Mikrobiota jelit a choroby skórne 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *