Sałatka ze szparagów z truskawkami będzie doskonała zarówno jako danie główne (np. lekki lunch) albo jako dodatek do obiadu. Prezentuje się bardzo elegancko, ma mało kalorii, a dużo witamin i skrobi opornej tak potrzebnej naszej mikrobiocie jelitowej. Robi się ją w 15 minut. Muszę dłużej przekonywać?
Sałatka ze szparagów z truskawkami – składniki
- PĘCZEK ZIELONYCH SZPARAGÓW
- GARŚĆ LIŚCI BOTWINKI
- 2 GARŚCI TRUSKAWEK
- 2 MŁODE CEBULKI SZALOTKI
- 3 ŁYŻECZKI OLIWY Z OLIWEK
- 1 ŁYŻECZKA OCTU BALSAMICZNEGO
- TYMIANEK ŚWIEŻY LUB SUSZONY I SÓL
Sałatka ze szparagów z truskawkami – przygotowanie
- Zielone szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końcówki. Polej łyżeczką oliwy, posyp solą i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Szparagi powinny być jędrne i twarde po wyjęciu z piekarnika i nie stracić koloru. Nie piecz ich zbyt długo.
Jeśli wolisz możesz szparagi ugotować. Wrzuć je do gotującej się, posolonej wody i gotuj około 3-5 minut.
2. W czasie kiedy szparagi się pieką przygotuj mały rondelek. Wlej do niego pozostałe 2 łyżeczki oliwy i łyżeczkę octu balsamicznego kremowego. Jeśli masz zwykły ocet balsamiczny, a nie ten gęsty, słodzony to dodaj jeszcze łyżeczkę cukru. Dodaj tymianek (listki obrane z jednej małej gałązki) i sól. Dorzuć pokrojoną szalotkę, a jak chwilę się podsmaży dodaj pokrojone liście botwinki i truskawki. Całość nie powinna smażyć się dłużej niż 2 minuty na małym ogniu, aby truskawki nie zrobiły się za mokre.
3. Wyjmij szparagi, polej truskawkami z cebulką i botwinką. Możesz całość posypać orzechami włoskimi (opcjonalnie).
A jeśli szukasz sosu do szparagów – zajrzyj tutaj!
Smacznego!