Ciekawa i oryginalna w smaku bezglutenowa przekąska dla wielbicieli awokado. Przyznam, że awokado na ciepło mnie nie przekonywało do końca, ale postanowiłam spróbować. Kuleczki są dość słone i lekko ostre. Ja widzę je jako zdrowszą przekąskę na imprezę. Muszę to napisać, że nie wszystkim mogą smakować – wśród moich „próbowaczy” zdania były podzielone, z przewagą na tak:) Dlatego sprawdźcie sami.
Proporcje na 1 awokado (6-7 kuleczek)
- 1 dojrzałe awokado
- 6 łyżeczek czubatych płatków drożdżowych
- 1/4 szklanki kaszki jaglanej (lub drobno zmielonych płatków jaglanych)
- 1/4 łyżeczki soli (około, zależy od soli)
- odrobina soku z cytryny
- szczypta ostrej papryki czerwonej
- polenta na panierkę
- olej do smażenia
Opcjonalnie: świeża kolendra
Bezglutenowa przekąska z awokado – przygotowanie:
Awokado zmiksować z sokiem z cytryny (i kolendrą jeśli dodajemy) i dodać kaszkę jaglaną, płatki drożdżowe, sól i paprykę. Jeśli masa nie będzie chciała się lepić dodać więcej kaszki jaglanej. Masa powinna być dość słona i delikatnie pikantna. Kuleczki obtoczyć w polencie i smażyć z każdej strony aż będą rumiane. Odsączyć na papierowym ręczniku. Można podawać ciepłe (najlepiej) lub wystudzone.