Bezglutenowa przekąska: „serowe” kuleczki z awokado (wegańskie)

Ciekawa i oryginalna w smaku bezglutenowa przekąska dla wielbicieli awokado. Przyznam, że awokado na ciepło mnie nie przekonywało do końca, ale postanowiłam spróbować. Kuleczki są dość słone i lekko ostre. Ja widzę je jako zdrowszą przekąskę na imprezę. Muszę to napisać, że nie wszystkim mogą smakować – wśród moich „próbowaczy” zdania były podzielone, z przewagą na tak:) Dlatego sprawdźcie sami.

Proporcje na 1 awokado (6-7 kuleczek)

  • 1 dojrzałe awokado
  • 6 łyżeczek czubatych płatków drożdżowych
  • 1/4 szklanki kaszki jaglanej (lub drobno zmielonych płatków jaglanych)
  • 1/4 łyżeczki soli (około, zależy od soli)
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta ostrej papryki czerwonej
  • polenta na panierkę
  • olej do smażenia

Opcjonalnie: świeża kolendra

Bezglutenowa przekąska z awokado – przygotowanie:

Awokado zmiksować z sokiem z cytryny (i kolendrą jeśli dodajemy) i dodać kaszkę jaglaną, płatki drożdżowe, sól i paprykę. Jeśli masa nie będzie chciała się lepić dodać więcej kaszki jaglanej. Masa powinna być dość słona i delikatnie pikantna. Kuleczki obtoczyć w polencie i smażyć z każdej strony aż będą rumiane. Odsączyć na papierowym ręczniku. Można podawać ciepłe (najlepiej) lub wystudzone.

4

 

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.