Tarta bez glutenu może być wyzwaniem. Szczególnie jeśli kruchy spód ma być bez jajek i masła. Uważam, że bardzo dobrym zamiennikiem spodu do tarty jest kasza jaglana. Spód nie jest może klasycznie kruchy, ale za to zawsze się udaje, nie kruszy się i daje się ładnie kroić. I pysznie smakuje. Wypełnienie tarty także jest z kaszy jaglanej i wersji letniej z botwinki i młodej cebulki.
Bezglutenowa tarta jaglana – składniki
Na spód:
- w szklanki ugotowanej kaszy jaglanej. Porady jak ugotować kaszę jaglaną znajdziesz tutaj.
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- pół szklanki mąki jaglanej lub ryżowej
- sól, przyprawy np. tymianek
Na wypełnienie:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 małe starte na drobnej tarce buraczki (takie jak od botwinki)
- Listki botwinki z łodygami
- 2 młode cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- natka pietruszki
- tymianek świeży lub suszony, sól, pieprz, 3 łyżki soku z cytryny
- Ocet balsamiczny kremowy
- 1/4 szklanki dowolnego napoju roślinnego
Bezglutenowa tarta jaglana – przygotowanie
- Spód: do kaszy jaglanej dodać przyprawy, olej i krótko zmiksować. Dodać mąkę, ugnieść kulkę. Jeśli lepi się za bardzo – dodać więcej mąki. Naczynie do tarty wysmarować tłuszczem i wykleić ciastem.

- Wypełnienie: jedną cebulkę pokroić na drobną kostkę i podsmażyć razem z pokrojonym drobno czosnkiem. Dodać przyprawy, wrzucić pokrojone liście botwinki, chwilę poddusić. Dodać starte buraczki, natkę pietruszki i wyłączyć gaz,
- W misce zmiksować dokładnie kaszę jaglaną z mlekiem roślinnym. Można też ugotować płatki jaglane na mleku roślinnym i także zmiksować jeśli zabrakło ci ugotowanej kaszy jaglanej.
- Połączyć zmiksowaną kaszę z warzywami z patelni. Doprawić. Wyłożyć na spód.
- Na tarcie poukładać krążki z cebulki, polać delikatnie kremowym octem balsamicznym.
- Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
- kroić po delikatnym przestudzeniu. Można na górze ozdobić liśćmi szpinaku lub kiełkami.