Wegańska polewa czekoladowa – najszybszy przepis na świecie. Przyznam, że jak wypiek mi średnio się uda albo nie mam pomysłu czym by tu ozdobić coś to szybko robię tę polewę i połowę zjadam, a połową ozdabiam co trzeba.
Wegańska polewa czekoladowa – składniki
- 1/3 szklanki dowolnego mleka roślinnego
- 3 łyżki cukru lub ksylitolu
- 2 łyżki czubate oleju kokosowego
- 3 – 4 czubate łyżki kakao
Wegańska polewa czekoladowa – przygotowanie
Przyznam otwarcie: ja to wszystko na raz wrzucam do rondla, stawiam na mały gaz i cały czas mieszam aż się rozpuści i chwilę pogotuje i zgęstnieje. Nidy mi się nie rozwarstwiło ani nic:) W lodówce ładnie tężeje. Jedyne co to po schłodzeniu się nie błyszczy jak ta z czekolady, ale i tak jest boska:)
Zobacz co możesz ozdobić polewą – bezglutenowe ciastka i ciasta
Dziękuję za przepis! Jest P E R F E K C Y J N A! <3 Nie sądziłam, że możliwe jest uzyskać taką polewę bez dodatku czekolady :O No to teraz sobie zaoszczędzę, bo te wegańskie czekolady po ok 10zł za tabliczkę chodzą. Dziekuję! 🙂
Cieszę się bardzo:)
Jestem zachwycona tą polewą! ❤ od blisko dwóch lat poszukiwalam takiego przepisu w którym nic się nie rozwarstwia! Smak genialny!
Boska polewa! Właśnie gości na moim jagielniku!
super!
Najlepsza polewa ever!
Opis brzmi świetnie lecz mi się nie udało, ale nie zamierzam sie poddawać.
To była moja pierwsza w życiu próba zrobienia polewy czekoladowej. Kompletny dramat. Powstała jakaś czarna plastelina pływająca w rozpuszczonym oleju kokosowym.
Podejrzewam, że wiem gdzie tkwi błąd i w związku z tym mam pytanie. Czy czubata łyżka kakao to raczej 12g czy może jednak 25g? Bo zarówno taką jak i taką czubatą kazdy człowiek potrafi nabrać i obawiam się, że nasypałem 4 25 gramowe łychy… To samo dotyczy ilości oleju kokosowego. Cukru rozumiem, że po 3 płaskie żyżki miały być. Mleko ryżowe zrobilem sam i nalałem 70ml, bo założyłem, że szklanka ma 200ml.
Pozdrawiam serdecznie
Artur
Dziękuję i liczę na pomoc :))))
Czy polewa zastyga całkowicie?
Dzień dobry. Nie, ona jest taka raczej półpłynna, ale trochę zastyga w lodówce. Żeby mieć taką totalnie sztywną to polecam rozpuścić gorzką czekoladę:)
super, super, super :):) przepyszna i zawsze wychodzi 🙂
Dziękuję:)