Wegańskie faszerowane jajka zrobiłam nie dlatego, że uważam iż weganie albo osoby rezygnujące z jajek tak tęsknią, że trzeba je „podrabiać”. Chciałam jednak podjąć wyzwanie i zrobić jakąś imprezową albo wielkanocną przekąskę, która ma szansę zaspokoić popyt na małe „coś” zamiast sałatki i nie na słodko. Jajka zrobione są z tofu, a pasta udająca żółtka – z cieciorki. I robi się je na prawdę szybko!
Wegańskie faszerowane jajka – składniki na „białka”
- kostka tofu
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąki ryżowej
Wegańskie faszerowane jajka – składniki na „żółtka”
- 4 łyżki cieciorki z puszki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki płatków drożdżwych
- sól, pieprz, kurkuma dla koloru
- szczypiorek/rzeżucha
olej do smażenia
Wegańskie faszerowane jajka – przygotowanie
- Tofu dokładnie mielimy z przyprawami, dodajemy mąką ryżową. Otrzymujemy wówczas masę, którą daje się formować. Formujemy je w kształt jajka i przecinamy na pół.
- Na patelni rozgrzewamy olej (ja użyłam ryżowego) i smażymy z obu stron te połówki jajka, aż się zarumienią.
- Składniki na żółtka dokładnie blendujemy (bez szczypiorku/rzeżuchy) i nakładamy gotową masę na usmażone połówki.