Wielkanocna babka bez glutenu i jajek. „No jasne” mruknie pod nosem babcia. „A tradycja!” – załamie ręce ciotka. A ja uważam, że tradycja może być też bezglutenowa i bez jajek. Zwłaszcza, kiedy jest pyszna!
Wielkanocna babka bez glutenu i jajek – nie zawiera glutenu, jaj, mleka, ale za to jest z marchewką. Pulchna, pyszna, idealna z polewą czekoladową albo cukrem pudrem. Jak ją zrobić?
Wielkanocna babka bez glutenu i jajek – składniki
- 2 jogurty roślinne po 160 gramów. Ja użyłam kokosowych z Lidla o smaku „solony karmel”. Mogą być także naturalne
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- 1 i pół szklanki mąki ryżowej
- kisiel z siemienia lnianego z 2 łyżek – 2 łyżki siemienia zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i miksujemy aż uzyskami pianę
- 1 szklanka startej na grubych oczkach marchewki
- pół szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki musu jabłkowego
- 2 i pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
- aromat pomarańczowy lub inny
Do przyozdobienia: cukier puder lub polewa —> przepis
Wielkanocna babka bez glutenu i jajek – przygotowanie
Uwaga: lepiej nie wyrabiać ciasta mikserem tylko zwykłą łyżką lub trzepaczką.
- Łączymy składniki mokre: jogurty roślinne, olej, aromat, sok z cytryny, mus jabłkowy, kisiel z siemienia. Wymieszać do połączenia się składników
- Dodać składniki suche: mąki, proszek, sodę, cukier – ponownie wymieszać.
- Dodać marchew, wymieszać.
- Przelać ciasto do formy na babkę. Jeśli forma NIE jest sylikonowa należy ją wysmarować tłuszczem wcześniej.
- Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Jeśli ciasto zaczyna na górze się za mocno spiekać a w środku jes niedopieczone można wyłączyć termoobieg i piec tylko z grzałką dolną.
- Wyjmować z formy po wystudzeniu.
Na koniec wystudzoną babkę polać polewą lub ozdobić lukrem albo cukrem pudrem.
Smacznego!
