Witamina D a praca jelit

praca jelit

Niedobór witaminy D ma niekorzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Okazuje się, że witamina D ma szczególne znaczenie, jeśli pod uwagę weźmiemy prawidłową pracę jelit. Czy wiesz, że jej zbyt niskie stężenie może prowadzić do stanów zapalnych jelit, a nawet przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych? Dowiedz się więcej, jak witamina D wpływa na jelita i dlaczego jest tak ważna dla całego układu pokarmowego. 

 

Funkcja witaminy D przy zespole jelita nadwrażliwego 

Najnowsze badania dowodzą, że witamina D ma kluczowe znaczenie dla rozwoju oraz leczenia zespołu jelita nadwrażliwego, jednej z najczęściej diagnozowanych przypadłości we współczesnym świecie, biorąc pod uwagę dysfunkcję pracy całego układu pokarmowego. Okazuje się, że u większości pacjentów, którzy skarżą się na wzdęcia, bóle brzucha, przewlekłe biegunki czy zaparcia, czyli typowe objawy zespołu jelita nadwrażliwego, zdiagnozowano jednocześnie znaczne niedobory witaminy D. Co więcej, pacjenci, którzy do podstawowego leczenia zespołu jelita nadwrażliwego wdrożyli suplementację witaminy D, zauważyli znaczącą poprawę w ramach łagodzenia przykrych dolegliwości. Warto również podkreślić, że praktycznie wszyscy pacjenci, którzy podnoszą jakość życia, dzięki stosowaniu witaminy D w zakresie niwelowania objawów zespołu jelita nadwrażliwego, dobrze ją tolerują. 

 

Witamina D a choroby zapalne jelit 

Osoby, u których zdiagnozowano choroby zapalne jelit, w ramach ich zwalczania stosują konkretną, często restrykcyjną dietę. Właśnie ona może wywołać liczne niedobory w organizmie. Suplementacja witaminy D wydaje się konieczna, aby móc sprawnie funkcjonować. Należy jednak zaznaczyć, że sam stan zapalny jelit może uniemożliwiać wchłanianie dobroczynnych substancji. Tak powstaje błędne koło. Z jednej strony witamina D jest niezbędna w leczeniu stanów zapalnych, na przykład w przebiegu zapalenia błony śluzowej jelit, z drugiej samo zapalenie przeszkadza w należytym wchłanianiu witaminy. Specjaliści sugerują, aby pacjent przyjmował w takim przypadku o wiele większe dawki witaminy D, jednak muszą być one zawsze skonsultowane z lekarzem. 

Witamina D wpływa również na stan mikrobioty jelitowej. Udowodniono, że u pacjentów z niedoborami tej witaminy występuje znacznie mniej bakterii z rodzaju Lactobacillus, które są odpowiedzialne za działanie przeciwzapalne. Oznacza to, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko powstania dysbiozy jelitowej oraz chorób zapalnych jelit. 

 

Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zachorowania na raka

Metabolity witaminy D regulują geny kontrolujące fizjologię jelit, a ich niedobory zwiększają ryzyko występowania chorób nowotworowych przewodu pokarmowego, w tym raka przełyku, wątroby, żołądka czy właśnie jelita grubego. Jednocześnie warto wskazać, że suplementacja witaminy D skutecznie minimalizuje ryzyko występowania tych chorób. 

Ciekawostką jest to, że badania naukowe dowiodły, iż pacjenci ze zdiagnozowanym rakiem jelita grubego, którzy w ramach leczenia nowotworu wdrożyli suplementację witaminy D, wykazywali znacznie wyższą przeżywalność.

Podobne wpisy

dieta i probiotykoterapia w pcos

Dieta i probiotykoterapia w PCOS

mikrobiota a choroby kardiologiczne

Mikrobiota jelitowa a choroby kardiologiczne

nietolerancja histaminy

Nietolerancja histaminy – jak postępować z dietą i probiotykami?

probiotyki enterol

Poznaj jeden z najczęściej stosowanych probiotyków – Saccharomyces boulardii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.