Wsparcie odporności cały rok – dieta i probiotykoterapia celowana

probiotyki

Odpowiednie działanie układu odpornościowego ma kluczowe znaczenie dla naszego funkcjonowania. Stałe wsparcie odporności jest konieczne, aby organizm mógł być chroniony przed różnego rodzaju infekcjami, jakie mogą być wywołane poprzez kontakt z mikroorganizmami. Mogą być one wdychane, połykane czy przedostawać się przez skórę lub błony śluzowe. Warto wziąć pod uwagę, że układ odpornościowy obejmuje każdą komórkę ciała, dlatego dla jego prawidłowego działania tak niezbędne są zasoby energetyczne. Mogą być one dostarczane między innymi poprzez dietę oraz probiotykoterapię celowaną. Sprawdź szczegóły i zadbaj o swój organizm. 

 

Dieta a odporność organizmu

Dostarczanie organizmowi niezbędnych wartości odżywczych jest ważne, jeśli pod uwagę weźmiemy tendencję do naturalnej obrony przed patogenami oraz ochronę przed rozwojem stanów zapalnych. Czy wiesz, że odpowiednia dieta może zapobiegać nie tylko występowaniu różnego rodzaju infekcji, ale ma również znaczenie, jeśli pod uwagę weźmie się rozwój procesów chorobotwórczych, w tym nowotworowych? 

Zastanawiasz się, co jeść, aby budować i wzmacniać układ odpornościowy? Przede wszystkim weź pod uwagę indywidualne preferencje, stan zdrowia, ewentualne alergie czy nietolerancje pokarmowe, niedobory, a nawet styl życia. Na odporność wpływa nie tylko sposób odżywiania, ale także poziom stresu, ilość snu lub rodzaj prowadzonej aktywności fizycznej. 

Bez względu na te czynniki organizm można wspierać, wdrażając właściwie skomponowany jadłospis, który zawiera produkty stymulujące układ odpornościowy. W codziennym menu powinny się znaleźć:

  • Warzywa i owoce, które są źródłem witaminy C, kwasów fenolowych czy flawonoidów. Szczególną uwagę warto zwrócić na cytrusy, ale też czarną porzeczkę, natkę pietruszki, paprykę czerwoną i brukselki, cebulę oraz czosnek (również o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym). W ramach wsparcia odporności świetnie sprawdzają się także kiszonki, 
  • ryby, które są bogactwem witaminy D3 oraz kwasów omega-3,
  • fermentowane produkty mleczne, jak jogurt czy kefir, które hamują rozwój patogenów i korzystnie wpływają na utrzymanie równowagi mikrobioty jelitowej. 

 

Probiotyki, które wzmacniają odporność

Jelita to drugi mózg, dlatego należy dbać o ich należyte funkcjonowanie. Równowaga mikrobioty jelitowej ma ogromne znaczenie, uwzględniając odporność całego organizmu. Aby móc ją zachować, w tym eliminować czynniki patogenne, sama dieta może nie być wystarczająca. Osoby, które zmagają się z dysbiozą jelitową i obniżoną odpornością powinny wdrożyć probiotykoterapię celowaną, a więc indywidualnie dopasowaną, dzięki której niedobory zostają uzupełniane, a funkcjonowanie jelit wraca na „właściwe tory”. Który probiotyk jest dobry? Aby odpowiedzieć na to pytanie, zaleca się najpierw wykonanie analizy mikrobioty jelitowej, na przykład poprzez realizację nieinwazyjnego badania KyberKompakt Pro. Dzięki wynikom udaje się dopasować potrzebną suplementację probiotykami, która będzie mieć korzystny wpływ na wzmocnienie odporności organizmu oraz wyeliminuje różnego rodzaju problemy zdrowotne, nie tylko te z zakresu działania układu pokarmowego. Pamiętaj, że probiotykoterapia celowana powinna zostać zalecona przez lekarza, a jej stosowanie musi być regularnie kontrolowane, aby móc uzyskać informacje w ramach jej dobroczynnego działania. 

Podobne wpisy

Dieta wegetariańska i SIBO

Dieta wegetariańska w SIBO – czy to możliwe?

dieta i probiotykoterapia w pcos

Dieta i probiotykoterapia w PCOS

mikrobiota a choroby kardiologiczne

Mikrobiota jelitowa a choroby kardiologiczne

probiotyki ranking 2024

Ranking probiotyków dla dzieci – przegląd 2024

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.