Zupa dyniowa stała się ostatnio mocno obecna na blogach kulinarnych. Nie wiem jak przekłada się to na polskie stoły, ale u mnie jesienią to stała pozycja w menu. Zupa dyniowa ma same zalety: jest wegańska, sycąca, szybko się ją robi. Można przygotować ją na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Ja proponuję zupę dyniową z tahini i mlekiem kokosowym. Tahini i sezam jako posypka to świetne źródło wapnia. Gotujcie!
Zupa dyniowa – składniki
- jedna dynia Hokkaido. Dynia hokkaido jest mała, pomarańczowa i ma ogromną zaletę – nie trzeba jej obierać!
- pół dużego selera lub jeden mały seler
- pół puszki mleka kokosowego
- 2 duże łyżki masła sezamowego. Ja używam z syropem z agawy firmy Primavika. Można zamiast tego użyć tahini. Dzięki dodatkowi sezamu zupa będzie miała ciekawy smak i do tego stanie się cennym źródłem wapnia. O znaczeniu sezamu na diecie bezmlecznej pisałam w artykule o źródłach wapnia.
- sok z połowy cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, imbir suszony (około 1 płaskiej łyżeczki)
- do posypania: czarny sezam lub: nasiona dyni, słoneczka, popping z amarantusa lub zaproponowana tutaj mieszanka nasion bogatych w wapń
Zupa dyniowa – przygotowanie
- Dynię pokroić na ćwiartki, wyjąć środek, pokroić na części.
- Seler obrać, pokroić na części
- Warzywa wrzucić do garnka i zalać wodę do około 3/4 wysokości, tak, żeby prawie całe warzywa były przykryte. Dusić około 20 minut co jakiś czas mieszając. Dynia powinna się delikatnie rozpadać, seler zmięknąć.
- Mleko kokosowe wlać do rondelka. Dołożyć do niego tahini i przyprawy. Wszystko razem zagotować.
- Podduszone warzywa wrzucić do blendera. Dodać mleko kokosowe z przyprawami i sok z cytryny. Trochę mleka kokosowego z przyprawami można zostawić i zredukować (odparować) aż powstanie gęsty sos. Można nim ozdobić zupę. Ale nie jest to konieczne:)
- Wszystko razem dokładnie zmiksować. Jeśli zupa wydaje nam się za gęsta można dodać trochę gorącej wody.
- Spróbować i jeśli jest za mało słona lub pieprzna to doprawić do smaku.
- Po przelaniu na talerze posypać nasionami.
A tutaj znajdziesz inny przepis na zupę dyniową oraz na dyniowe nuggetsy!
Uwielbiam zupę dyniową, ale nigdy nie próbowałam dodawać do niej masła sezmaowego. Coś nowego 😉
Zyskuje na smaku i jest bogatsza w wapń:)