Generalnie staram się mieć w zamrażarce rosół. Bulion na mięsie albo wegetariański gotuję zwykle w wolnowarze (który serdecznie polecam). Studzę i mrożę w porcjach. Generalnie jestem raczej z frakcji, która preferuje drugie dania, ale czasami… czasami nachodzi ochota na zupkę. I wtedy wyciągam ów rosół i kombinuję jakby go tutaj wykorzystać. I dziś w ramach akcji na poniedziałkowy „pomysł na” rosół podsyłam przepis na zupę z soczewicą i batatami. Ma obłędny kolor, a dzięki soczewicy jest bardzo sycąca.
Zupa z batatem i soczewicą – składniki
- Litr rosołu lub bulionu
- pół szklanki wypłukanej, czerwonej soczewicy
- 2 duże bataty
- 1 duża lub dwie małe cebulki
- masło klarowane lub dobrej jakości olej do podsmażenia
- przyprawy: tymianek, sól, pieprz
Co jeśli nie masz rosołu? Ja przyznam, że dość często robię zupy bez rosołu. Opłukaną soczewicę, należy wówczas podsmażyć razem z cebulą i batatami w garnku. Dodać przyprawy np. tymianek, sól, pieprz. Można dodać dobrej jakości, ekologiczną kostkę „rosołową” wegetariańską, zalać 3 szklankami wody i ugotować wszystko. Na koniec można dodać mleko kokosowe.
Zupa z batatem i soczewicą – przygotowanie
- Na patelni podsmaż cebulkę z solą i odrobiną cukru. Kiedy będzie już szklista dodaj soczewicę, pokrojonego na kawałki batata oraz tymianek. Smaż jeszcze przez chwilkę.
- Na patelnię przelej odrobinę bulionu, wymieszaj i całość wlej do garnka z pozostałym bulionem. Gotuj około 20 minut do miękkości soczewicy i batatów.
Rada: jeśli lubisz zagęszczane zupy to przed wlaniem na patelnię rosołu dodaj jeszcze czubatą łyżkę mąki ryżowej lub gryczanej i podsmaż przez chwilę razem z warzywami. Jak wlejesz rosół na patelnie to rozprowadź taką zasmażkę w tym rosole.
Zupę możesz podawać także z:
- Ugotowaną kaszą quinoa
- Ugotowaną kaszą jaglaną
Smacznego!