Zupa z kurek musi być delikatna. Kurki nie lubią zbyt dużej ilości dodatków, które przyćmią ich smak. Dlatego najlepszy przepis na zupę z kurek jest bardzo prosty.
Zupa z kurek – składniki
- Opakowanie kurek ok 200- 250 gramów
- Pół litra warzywnego bulionu.
- Pół szklanki śmietanki sojowej
- jedna, duża biała cebula
- Przyprawy – sól, pieprz, sok z cytryny i odrobina rozmarynu
- olej o neutralnym smaku do duszenia
Zupa z kurek – przygotowanie
- Kurki oczyścić według tej instrukcji
- Cebulkę pokroić, poddusić na oleju. Pod koniec dodać kurki, podlać połową szklanki bulionu i razem dusić kilka minut. Kurki nie lubią długiego gotowania.
- Do kurek i cebuli wlać śmietankę, dodać przyprawy, zmniejszyć ognień i poddusić jeszcze chwilę. Całość dodać to reszty bulionu i zmiksować.
- Zupę jeszcze raz zagotować, doprawić jeśli czegoś brakuje. Można przed miksowaniem zostawić kilka kurek do ozdoby.
Porada: Jeśli lubisz bardzo gęstą zupę – krem to możesz użyć mąki kukurydzianej, żeby lekko ją zagęścić. Łyżkę mąki rozmieszaj w zimnym bulionie i dodaj do zmiksowanej zupy, zagotuj i poczekaj aż zgęstnieje. Zupa świetnie smakuje z grzankami!