Zupa z młodej marchewki zadowoli i dziecko i dorosłego! A dodatek pestek dyni i ekspandowanych zbóż uzupełni ją o wartościowe witaminy i składniki mineralne.
Zupa z młodej marchewki – składniki
- około 10 młodych marchewek lub 2 opakowania mrożonych baby marchewek
- 2 szklanki bulionu warzywnego (jeśli nie masz zupa może być na wodzie)
- sól, pieprz, tymianek
- pół szklanki prosa ekspandowanego (o ziarnach ekspandowanych przeczytasz tutaj)
- 1 cebulka (opcjonalnie) podduszona na oliwie z oliwek. Doda zupie ciekawego smaku
Zupa z młodej marchewki – przygotowanie
- Marchewki obrać, pokroić i ugotować w wodzie lub bulionie – powinny być miękkie, ale nie rozgotowane
- przyprawić
- Dodać podduszoną cebulkę
- Dodać ekspandowane ziarno prosa. Nie wymaga ono gotowania, a zagęści zupę i wzbogaci ją o wapń.
- Całość zmiksować, pogotować przez chwilę. Można dodać mleczka kokosowego lub śmietanki sojowej.
- Na koniec posypać prażonymi pestkami dyni
Smacznego!