Coraz bardziej rośnie zainteresowanie wokół diet niskowęglowodanowych (zwane inaczej dietami low carb). Wiele osób uważa je za złoty środek do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Na czym polega dieta low carb i czy popularne „obcinanie węgli” jest bezpieczne i korzystne dla zdrowia? W tym artykule odpowiemy na te pytania.
Co to jest dieta niskowęglowodanowa?
Diety niskowęglowodanowe to diety ograniczające spożycie węglowodanów, co może wiązać się z:
- rezygnacją z wielu korzystnych dla zdrowia produktów z grupy pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw i owoców, ale również
- produktów, które warto ograniczyć jak cukier, słodycze, wysokoprzetworzone produkty, białe pieczywo.
Diety low carb mają wielu przeciwników, a zwolennicy podkreślają ich korzystny wpływ na utratę masy ciała i poprawę glikemii we krwi.
Choć temat tych diet wydaje się być dalej świeży to nie są one nowością – tak naprawdę były stosowane już od dawna, choć największą popularność zyskały dopiero ponad 50 lat temu – zwłaszcza przez dietę Atkinsa (typ diety low carb, opracowany przez amerykańskiego kardiologa Roberta Atkinsa). Wtedy zmniejszanie spożycia węglowodanów w diecie zostało rozpromowane przez media i celebrytów.
Warto od razu wspomnieć, że nie każda dieta ograniczająca węglowodany jest taka sama. Wśród nich zawarty jest szeroki wachlarz diet od tych o umiarkowanej zawartości węglowodanów po mocno restrykcyjne diety jak dieta ketogeniczna czy zbliżona do niej dieta Atkinsa, które budzą wiele kontrowersji. Diety low carb w różnych stopniach ograniczają ilość dozwolonych do spożycia węglowodanów. Przy redukcji węglowodanów spożywa się więcej białka i tłuszczów. Warto wspomnieć, że spożycie tłuszczu w diecie niskowęglowodanowej nie musi być wcale dużo większe, a wręcz może też nie różnić się od jego zawartości w standardowych dietach.
Podstawowa zasada diety niskowęglowodanowej
Główną zasadą diety niskowęglowodanowej to ograniczenie i kontrola spożywanych węglowodanów w diecie. Tego typu diety wymagają dużego zaangażowania, gdyż dla wielu osób ograniczenie lub wyeliminowanie produktów będących źródłem węglowodanów może być wyzwaniem. Stosowanie diet low carb wymaga dużej samokontroli, a nawet samodzielnego liczenia spożywanych węglowodanów każdego dnia.
Jakie są rodzaje diet o obniżonej zawartości węglowodanów?
W związku z tym, że nie wszystkie diety ograniczające zawartość węglowodanów są równe to podjęto próby ich segregacji, gdyż każda z nich może w innym stopniu wpływać na organizm. Przyjmuje się zwykle podział na:
- Dieta średniowęglowodanowa – standardowa dieta to w 45-65% węglowodany, za to w diecie średniowęglowodanowej obniża się ich zawartość do 26-45% energii diety. Oznacza to, że to obniżenie zawartości węglowodanów może nie być aż tak duże i jest często praktykowane, zwłaszcza na skutek zwiększenia zawartości białka w diecie lub zdrowych tłuszczów. W tego typu diecie możemy uwzględnić świeże warzywa i owoce, strączki oraz nieduże ilości pełnoziarnistych produktów zbożowych.
- Dieta niskowęglowodanowa – ten rodzaj diety już znacząco odbiega od standardowych diet, bo węglowodany w niej zawarte nie powinny przekraczać 26% energii diety – zwykle mogą być spożywane w ilości poniżej 120 g/dzień. Węglowodany można spożywać w postaci owoców i warzyw, jednakże pełnoziarniste produkty zbożowe lub strączki mogą być tylko niewielkim dodatkiem.
- Dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów jak dieta ketogeniczna – jest to najbardziej restrykcyjna z diet niskowęglowodanowych, ogranicza się w niej spożycie węglowodanów poniżej 50 g/dzień, a jej niektóre, jeszcze bardziej restrykcyjne formy, redukują spożycie nawet do ok. 20 g/dzień. W tej diecie nie ma miejsca na pełnoziarniste produkty zbożowe, dozwolone są tylko niskowęglowodanowe warzywa i owoce. Mechanizm diety ketogenicznej polega na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, czyli wykorzystywania ciał ketonowych zamiast glukozy jako źródła energii. Stanu ketozy nie należy jednak mylić z kwasicą ketonową, o czym przeczytasz poniżej.
Dieta ketogeniczna i stan ketozy a kwasica ketonowa
Jeszcze nie tak dawno częstym argumentem przeciwników diety ketogenicznej było ryzyko kwasicy ketonowej w związku wyższym stężeniem ciał ketonowych w organizmie. Ciała ketonowe, inaczej ketony, powstają na skutek niecałkowitego spalenia spożytych z żywnością tłuszczów. Aby tłuszcze były całkowicie zmetabolizowane, organizm potrzebuje dostarczenia odpowiedniej ilości węglowodanów. Dieta ketogeniczna, przez restrykcyjne ograniczenie spożycia węglowodanów, celowo ma zamiar wprowadzić organizm w stan ketozy, aby organizm czerpał energię z ciał ketonowych.
Aby sprawdzić czy na tej diecie osiągnęło się stan ketozy sprawdza się stężenie ciał ketonowych we krwi – wynik powyżej 0,5 mmol/L świadczy już o osiągnięciu stanu ketozy. Optymalnym wynikiem, który może przynieść korzyści ze stosowania diety ketogenicznej jest 1,5 mmol/L. Dieta ketogeniczna zawsze powinna być prowadzona i kontrolowana przez dietetyka, w tym przypadku stan ketozy jest utrzymywany na bezpiecznym poziomie. Inną sytuacją jest uzyskanie zbyt dużego stężenie ketonów we krwi, tj. 10-15 mmol/L, co ma miejsce w przypadku kwasicy ketonowej. Kwasica ketonowa może wystąpić na skutek nieleczonej cukrzycy typu 1 i jest zagrożeniem dla życia.
Do diety ketogenicznej należy podejść szczególnie ostrożnie i upewnić się czy nasz stan zdrowia oraz ewentualne choroby nie stanowią przeciwwskazania do jej zastosowania.
Jakie produkty spożywcze są zalecane?
Dieta niskowęglowodanowa opiera się głównie na produktach białkowo-tłuszczowych. Zwykle kojarzy się to z dużą ilością mięsa, zwłaszcza czerwonego, oraz produktów odzwierzęcych. Żywność tego typu zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego warto pamiętać, aby w diecie uwzględniać żywność ze zróżnicowanych grup produktów wysokotłuszczowych (a nie tylko jednej), co pomoże zachować odpowiednią proporcję pomiędzy nasyconymi kwasami tłuszczowymi a jedno- i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi.
Zalecane produkty na diecie niskowęglowodanowej to:
- dobrej jakości, niskoprzetworzone mięso,
- tłuste ryby morskie (łosoś (najlepiej dziki), makrela atlantycka, śledź atlantycki, sardynki, pstrąg tęczowy),
- tłuszcze roślinne (oleje roślinne (lniany, z wiesiołka, z czarnuszki), oliwa z oliwek, awokado, nasiona i orzechy (np. w postaci past orzechowych)),
- produkty mleczne, sery i jaja, ale też ich roślinne zamienniki z orzechów i soi,
- warzywa (zwłaszcza: brokuły, cukinia, kapusta, szparagi, kalafior, pomidor, papryka, oliwki, sałata, jarmuż, rukola, szpinak, cebula, czosnek),
- owoce (zwłaszcza owoce jagodowe, czyli maliny, jagody, borówki, truskawki, jeżyny).
Produkty, których należy unikać
W diecie niskowęglowodanowej należy:
- wyeliminować z diety cukier, słodycze, słodkie wypieki, słodkie napoje (w tym soki), a także wszelką wysokoprzetworzoną, niezdrową żywność i alkohol,
- wyeliminować miód, dżemy i suszone owoce,
- ograniczyć produkty zbożowe, zwłaszcza makarony, pieczywo, ryż – stopień ograniczenia zależy od rodzaju diety i dozwolonej ilości węglowodanów na dzień,
- ograniczyć niektóre nasiona roślin strączkowych oraz owoce i warzywa o dużej zawartości węglowodanów (batat, ziemniak, kukurydza, burak, banan, jabłko, gruszki, ananas, melon) – stopień ograniczenia również zależy od rodzaju diety.
Korzyści zdrowotne diety niskowęglowodanowej
Diety low carb są popularne w odchudzaniu i mogą poprawiać glikemię u osób z otyłością, a nawet cukrzycą typu 2, przez co są rozpatrywane jako możliwe strategie leczenia cukrzycy typu 2. Jakie są konkretnie korzyści ze stosowania diet niskowęglowodanowych?
- Ograniczenie węglowodanów poprawia poziom glukozy we krwi, ułatwia kontrolę glikemii i zmniejsza wahania insuliny.
- Diety niskowęglowodanowe pomagają w utracie masy ciała (ale nie znacząco bardziej od zwykłych diet na redukcję), a większe spożycie białek i tłuszczu zwiększa uczucie sytości po posiłku, co ułatwia niepodjadanie.
- Osoby, które ściśle jej przestrzegają, zwykle konsekwentnie ograniczają spożycie słodyczy, ciast i innych wypieków oraz niezdrowych przekąsek, co jest korzystne dla zdrowia i wpływa na utratę masy ciała.
- Większe spożycie ryb i zdrowych tłuszczów roślinnych sprzyja większemu spożyciu prozdrowotnych kwasów omega-3 o działaniu przeciwzapalnym.
- Poprawnie zbilansowana dieta ketogeniczna może istotnie zmniejszać poziom stężenia trójglicerydów we krwi i nie zwiększa ryzyka zachorowania na miażdżycę, co wykazano w badaniu z 2022 roku wykazano. Wynikało to z ograniczenia w diecie cukrów prostych.
- Jak dotychczas dieta ketogeniczna ma uzasadnione zastosowanie w leczeniu padaczki lekoopornej – w badaniu z udziałem dzieci w 2022 roku udowodniono, że dieta ketogeniczna zmniejsza częstotliwość napadów padaczki, gdyż w stanie ketozy komórki nerwowe stają się mniej pobudliwe.
- Obecnie badany jest wpływ diety ketogenicznej na łagodzenie objawów chorób neurodegeneracyjnych (np. wpływ spowolnienie rozwoju choroby Alzheimera).
Potencjalne ryzyka i efekty uboczne
Diety niskowęglowodanowe są najczęściej wybierane w celu szybkiej utraty masy ciała. Warto wspomnieć, że diety, które restrykcyjnie ograniczają spożycie węglowodanów, mogą na początku pozwalać na większy spadek masy ciała niż zwykłe diety redukcyjne nawet o 3 kg na miesiąc. Jednakże nie wynika to z większego spalania tkanki tłuszczowej. Wynika to z wyczerpania zapasów glikogenu, czyli zmagazynowanych w organizmie zapasów węglowodanów (głównie w mięśniach i w wątrobie) z powodu ograniczenia węglowodanów.
Na skutek utraty glikogenu spada masa ciała i po pewnym czasie początkowo szybkie tempo zrzucania masy ciała spowalnia.
Ograniczenie lub eliminacja z diety produktów zbożowych, większości warzyw i owoców oraz bazowanie tylko na produktach zwierzęcych może prowadzić do niedoborów i dalszych konsekwencji zdrowotnych, dlatego ważne jest skorzystanie z pomocy dietetyka. W badaniu z 2019 roku przeprowadzonym w Wielkiej Brytanii stwierdzono, że obecni zwolennicy diety niskowęglowodanowej swoją wiedzę o węglowodanach czerpią głównie z internetu i wiedzą o nich mniej niż osoby niestosujące diety niskowęglowodanowej (pomimo, że 89% zwolenników diety z grupy badanych zadeklarowała, że ma bardzo dobre pojęcie na temat węglowodanów). Dodatkowo ponad 80% z nich nie poinformowała swojego lekarza lub dietetyka, że stosuje tą dietę.
Pełnoziarniste produkty zbożowe, świeże warzywa i owoce są źródłem błonnika pokarmowego, który m.in. zapewnia prawidłową pracę jelit i odżywienie prozdrowotnych bakterii w mikrobiocie jelitowej. Małe spożywanie błonnika pokarmowego może sprzyjać wystąpieniu dysbiozy jelitowej (czyli zaburzenia równowagi pomiędzy bakteriami prozdrowotnymi a potencjalnie chorobotwórczymi) i objawiać się przez dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Im większa redukcja węglowodanów w diecie, tym zalecana jest większa ostrożność. Zawsze należy upewnić się czy nie mamy żadnych przeciwwskazań do zastosowania diety. Przeciwwskazania do zastosowanie diety niskowęglowodanowej (a zwłaszcza diety ketogenicznej) to:
- cukrzyca typu 1,
- ciąża i karmienie piersią,
- niewydolność wątroby lub nerek,
- zapalenie trzustki,
- kamica nerkowa i kamica żółciowa,
- zaburzenia metaboliczne.
Częstym skutkiem ubocznym diety ketogenicznej jest występująca przez pierwsze dni grypa ketonowa, objawiająca się bólami i zawrotami głowy, zmęczeniem i osłabieniem, drażliwością, zaparciami itd.). Wynika ona z przestawiania się metabolizmu organizmu w związku z wchodzeniem w stan ketozy.
Dodatkowo dla niektórych osób diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów, jeśli nie są dobrze zbilansowane i urozmaicone, mogą wydawać się zbyt monotonne. Za to jeśli są dobrze urozmaicone, bogate w zdrowe oleje roślinne, orzechy, ryby, dobrej jakości mięso i nabiał to mogą okazać się zbyt drogie.
Podsumowanie
Diety niskowęglowodanowe mogą przynieść wiele korzyści dla zdrowia, ale również wiążą się z potencjalnym ryzykiem i skutkami ubocznymi, a ich długotrwałe stosowanie może być dużym wyzwaniem. Zastosowanie tych diet należy dokładnie przemyśleć, a najlepiej omówić z lekarzem, dietetykiem lub innym specjalistą i upewnić się czy nie mamy żadnych przeciwwskazań.
Literatura:
Bolla A.M., Caretto A., Laurenzi A., Scavini M., Piemonti L., 2019. Low-Carb and Ketogenic Diets in Type 1 and Type 2 Diabetes. Nutrients. 2019 Apr 26;11(5):962. doi: 10.3390/nu11050962. PMID: 31035514; PMCID: PMC6566854.
Churuangsuk C., Lean M.E.J., Combet E., 2020. Carbohydrate knowledge, dietary guideline awareness, motivations and beliefs underlying low-carbohydrate dietary behaviours. Sci Rep. 2020 Sep 2;10(1):14423. doi: 10.1038/s41598-020-70905-2. PMID: 32879368; PMCID: PMC7468104.
Grammatikopoulou M.G., Goulis D.G., Gkiouras K., Theodoridis X., Gkouskou K.K., Evangeliou A., Dardiotis E., Bogdanos D.P., 2020. To Keto or Not to Keto? A Systematic Review of Randomized Controlled Trials Assessing the Effects of Ketogenic Therapy on Alzheimer Disease. Adv Nutr. 2020 Nov 16;11(6):1583-1602. doi: 10.1093/advances/nmaa073. PMID: 32597927; PMCID: PMC7666893.
Ruan Y., Chen L., She D., Chung Y., Ge L., Han L., 2022. Ketogenic diet for epilepsy: an overview of systematic review and meta-analysis. Eur J Clin Nutr. 2022 Sep;76(9):1234-1244. doi: 10.1038/s41430-021-01060-8. Epub 2022 Jan 13. PMID: 35027683.
Parry-Strong A., Wright-McNaughton M., Weatherall M., Hall R.M., Coppell K.J., Barthow C., Krebs J.D., 2022. Very low carbohydrate (ketogenic) diets in type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Diabetes Obes Metab. 2022 Dec;24(12):2431-2442. doi: 10.1111/dom.14837. Epub 2022 Sep 5. PMID: 36064937; PMCID: PMC9826205.
Pavón S., Lázaro E., Martínez O., Amayra I., López-Paz J.F., Caballero P., Al-Rashaida M., Luna P.M., García M., Pérez M., Berrocoso S., Rodríguez A.A., Pérez-Núñez P., 2021. Ketogenic diet and cognition in neurological diseases: a systematic review. Nutr Rev. 2021 Jun 4;79(7):802-813. doi: 10.1093/nutrit/nuaa113. Erratum in: Nutr Rev. 2023 Jan 10;81(2):235. doi: 10.1093/nutrit/nuac048. PMID: 33354711.