Kokosanki bez glutenu powstały z potrzeby chwili, a tą chwilą był moment kiedy prawie wylałam do zlewu wodę z puszki po ciecierzycy. Uznałam, że byłaby to jednak marnacja i szybko ją ubiłam, dodałam kilka składników i powstały ciastka.
Kokosanki bez glutenu – składniki (na ok 10 ciastek)
- Woda po ciecierzycy (z jednej puszki)
- cukier waniliowy lub aromat waniliowy
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki mąki z tapioki (lub zmieniaczanej)
- 100 gramów wiórków waniliowych
Kokosanki bez glutenu – przygotowanie
- Wodę z ciecierzycy ubić mikserem na wysokich obrotach na pianę. Najlepiej jakby była w miarę sztywna, ale uwaga – ciastka wyjdą też, jak piana nie ubije się do końca:) Optymistyczne, prawda?
- Pod koniec ubijania dodać cukier i aromat waniliowy i jeszcze trochę ubijać.
- Dodać mąki, proszek i wiórki i wymieszać. Zostawić na ok 10 minut (opcjonalnie) to wiórki nasiąkną.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, łyżką nakładać ciasteczka. Nie muszą być równe
- Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem
UWAGA! Po przygotowaniu kokosanki wystudzić i przechowywać szczelnie zamknięte po chłoną wilgoć! Jeśli chcesz, żeby były bardziej chrupkie możesz dodać czubatą łyżkę oleju kokosowego.