Rotacja – co to jest?

Bardzo często popełnianym błędem przy prowadzeniu diety eliminacyjnej na własną rękę jest nie stosowanie się do nakazu rotacji produktów. Dlaczego jest to tak ważne?

Po co stosować rotacje?

Wyeliminowanie produktów z diety ma na celu leczenie alergii IgG-zależnej. Nieodłącznym elementem diety eliminacyjnej powinna również być rotacja.

Co to jest alergia IgG zależna? Przeczytasz tutaj!

Rotacja to takie komponowanie diety, żeby dozwolone produkty nie były spożywane częściej niż co 4 dni. Dotyczy to także produktów z tej samej rodziny.

Rotację stosuje się, żeby zapobiec powstawaniu nowych alergii. Niestety, ale często jest tak, że eliminując na przykład gluten znajdujemy sobie jeden lub dwa zamienniki i stosujemy je przez cały czas. To błąd, który może doprowadzić do tego, że osłabiony organizm zacznie reagować alergicznie również na te produkty.

Tabela rodzin produktów? Znajdziesz tutaj!

Czy rotacja jest trudna do zrealizowania?

Na początku dieta eliminacyjno – rotacyjana może przerażać. Nie tylko trzeba usunąć z menu lubiane i popularne składniki, ale jeszcze dbać o odpowiednie stosowanie tych dozwolonych. Jednak wiedza na ten temat przychodzi wraz z doświadczeniem. Kilka rad dla osób, które przechodzą na dietę z rotacją:

  • Pierwsze kroki zawsze są najtrudniejsze. Nie przejmuj się, że na początku nie rozumiesz tabelki a niektóre nazwy produktów brzmią dla ciebie obco.
  • Potraktuj to jako okazję do poznania nowych produktów. Quinoa, amarantus, teff, proso – jest wiele zamienników dla glutenu, a różnorodność ułatwia prowadzenie diety.
  • Na początku możesz skorzystać z porad dietetyka, który pomoże ci ułożyć odpowiedni jadłospis.
  • Noś ze sobą tabelkę z rodzinami produktów, a także przyklej ją w widocznym miejscu w kuchni.

Jak ułożyć dietę eliminacyjną z rotacją? Przeczytasz tutaj! 

Podobne wpisy

W jaki sposób kontrolować stężenie cholesterolu za pomocą metod naturalnych oraz diety.

Jak skutecznie kontrolować poziom cholesterolu? Naturalne metody i zalecenia dietetyczne

Dieta niskoszczawianowa i jej wpływ na zdrowie nerek

Dieta niskoszczawianowa: Jak zmniejszyć ryzyko kamieni nerkowych i poprawić zdrowie nerek

Dieta niskocukrowa.

Jak redukcja cukru wpływa na mikrobiotę jelitową i zdrowie?

Dieta niskowęglowodanowa

Dieta niskowęglowodanowa – czym jest?

2 thoughts on “Rotacja – co to jest?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.