Tarta na spodzie z kaszy jaglanej z wypełnieniem z jaglanego kremu i warzyw. Czas przygotowania – ok 40 minut. Bezglutenowa, bez mleka, bez soi, bez jajek.
Składniki:
Na spód:
- szklanka kaszy jaglanej
- ok 50 ml oleju. Tutaj użyty olej rzepakowy o smaku masła. Może być też kokosowy lub inny
- sól, gałka muszkatołowa
- 5-6 łyżek dowolnej mąki bezglutenowej*
*należy wybrać mąkę na którą nie występuje reakcja alergiczna. Najlepsza będzie mąka kukurydziana/ryżowa/sojowa/jaglana. Może być mąka ziemniaczana, jednak należy pamiętać, że wówczas ciasto będzie mniej przypominało kruche.
Na wypełnienie
- 100 ml dowolnego, niesłodzonego mleka roślinnego
- 5-6 łyżek kaszki jaglanej lub płatków jaglanych
- warzywa: tutaj użyty został por, papryka, zielony groszek, natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Wykonanie:
Spód:
Kaszę jaglaną gotujemy (tutaj przeczytasz jak gotować) i zostawiamy do lekkiego wystygnięcia. Następnie miksujemy, dodajemy olej, mąkę, przyprawy i ugniatamy jak ciasto kruche. Powinniśmy otrzymać zlepioną kulkę. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, podsypujemy mąką i wyklejamy ciastem. Pieczemy ok 10-15 minut w nagrzanym do 150 stopni piekarniku. Jeśli ciasto zaczyna się podnosić nakłuwamy widelcem, żeby wypuścić powietrze. Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika.
Wypełnienie:
Mleko roślinne zagotowujemy, wsypujemy kaszkę albo płatki i gotujemy. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
Część warzyw (tutaj akurat por i papryka) szatkujemy i podsmażamy, a następnie łączymy z masą. Można tego nie robić i dodać do masy po prostu podduszone warzywa pokrojone w kostkę, ale dzięki poszatkowanym masa będzie miała głębszy smak. Dodajemy przyprawy i masę wylewamy na spód. Na górze układamy pokrojoną w paski paprykę.
Wszystko pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika tarta MUSI się przestudzić żeby wypełnienie miało szansę się związać i nie wypłynęło po upieczeniu. Gotową tartę ozdabiamy podduszonym zielonym groszkiem i natką pietruszki.
Smacznego!
1 thought on “Tarta jaglana z warzywami”