Jesień bez zupy dyniowej to jesień stracona. Same plusy takiej zupy: tania, smaczna i szybka. W dodatku bezglutenowa, bez mleka i do przygotowania w 30 minut. Mało zmywania:)
Składniki:
- 1 mała dynia Hokkaido, najlepiej BIO
- 3 marchewki
- 1 jabłko kwaśne, duże
- puszka mleka kokosowego
- odrobina oleju kokosowego i przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, kolendra (mogą być również orientalne przyprawy jeśli ktoś lubi)
- do posypania: pestki dyni, amarantus ekspandowany, lub jakieś inne drobiazgi: słonecznik, siemię lniane
- Dynię hokkaido kochamy za to, że nie trzeba jej obierać. Dynia Hokkaido to ta mała, intensywnie pomarańczowa. Kroimy ją na ćwiartki, wydrążamy łyżką środek, a resztą kroimy w mało subtelną, grubą kostkę. Marchew obieramy i też kroimy na kawałki. Wszystko podleawmy wodą mniej więcej do połowy wysokości warzyw i gotujemy aż warzywa zmiękną, około 15 minut. Co jakiś czas mieszamy, żeby miały szansę zmięnąć także te ze spodu. Jeśli zobaczymy, że wody dramatycznie ubyło należy uzupełnić, żeby warzywa się nie przypaliły. Warzywa mają się poddusić, dynia porozpada się na puree, a marchewka pozostanie lekko twarda. Nie powinniśmy ich rozgotować. Pod sam koniec gotowania dokładamy pokrojone w ćwiartki jabłko środek wycinamy, skórka zostaje) i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
2. Podczas gotowania warzyw w małym rondelku podgrzewamy olej kokosowy i szybko podsmażamy na nim przyprawy – imbir, gałkę, kolendrę. To pozwoli wydobyć pełnię smaku. Po chwili wlewamy mleko kokosowe i całość zagotowujemy.
3. Pozostaje nam zmiksować warzywa, dodać sól i pieprz i połączyć z mlekiem kokosowym. Jeszcze raz razem zagotować. Jeśli zupa wydaje się za gęsta można dodać trochę wody.
Gotową zupę posypać prażonymi pestkami dyni i amarantusem
4 thoughts on “Zupa dyniowa w 30 minut (bezmleczna, bezglutenowa)”