Bezglutenowe ciastka owsiane z kawą zabrałam ze sobą na wycieczkę. Ale możesz też zabrać je do pracy albo zjeść w domu popijając herbatką. Jeśli zamiast normalnej kawy użyjesz np. bezglutenowej Inki to będą idealne także dla dziecka do szkolnej śniadaniówki.
Bezglutenowe ciastka owsiane – składniki
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 4 łyżki mąki ryżowej lub jaglanej
- 1/4 szklanki sezamu (lub innych ziaren np. słonecznika)
- 1 łyżeczka czubata mąki lnianej lub zmielonego siemienia lnianego
- 3/4 szklanki gorącej kawy, może być zbożowa bezglutenowa
- 1/4 szklanki letniej wody w której rozpuszczamy łyżkę czubatą miodu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 30 gramów (1 łyżka) masła orzechowego lub tahini
- 1 czubata łyżka kakao (opcjonalnie)
- kilka jabłek suszonych
Bezglutenowe ciastka owsiane – przygotowanie
- Pół szklanki płatków owsianych wymieszanych z sezamem oraz mąką lnianą zalać kawą i wodą z miodem. Zostawić na 10-15 minut do spęcznienia.
- Dodać pozostałe płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, masło orzechowe, kakao i wymieszać. Zostawić jeszcze na 5-10 minut, chyba, że nie masz już czasu;) Możesz dodać cynamon!
- Ciasto powinno być w miarę zwarte, tak, żeby dało się łyżką wyłożyć je na papier do pieczenia. Nie powinno się rozlewać, ale nie może być też za gęste na to, aby nakładać je łyżką.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać łyżką ciastka o średnicy około 4-5 cm. Na wierzchu każdego ciastka położyć suszone jabłka.
- Piec około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni pilnując, aby grzałka od góry nie spaliła jabłek. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blaszce.
Smacznego!