Wzmacnianie naturalnej odporności organizmu jest niezwykle ważne przede wszystkim przed okresem jesienno-zimowym, który charakteryzuje się wzmożonym ryzykiem infekcji. Zaleca się korzystanie z dobrodziejstwa natury i okazuje się, że z łatwością można przygotować domową miksturę o prozdrowotnych właściwościach.
Warto czerpać to, co w naturze najlepsze. Poznaj przepisy na syrop na odporność, który stosowany regularnie pozwala zachować odpowiednią równowagę układu immunologicznego. Broń się przed infekcjami, skorzystaj z naturalnych sposobów wzmacniania odporności.
Dlaczego warto zrobić domowy syrop na odporność?
- Masz pewność, że nie zawiera sztucznych składników,
- możesz go przygotować z składników dostępnych w każdej kuchni,
- zrobienie syropu nie wymaga większych umiejętności kulinarnych ani specjalistycznego sprzętu.
Syropy z cebuli
Znane od setek lat syropy z cebuli, wykazują nie tylko właściwości prozdrowotne w ramach budowania odporności organizmu. Świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie terapii leczniczej w przypadku przeziębienia lub uporczywego kaszlu. Cebula to bogate źródło witaminy C, B, E i K. Zawiera cynk oraz ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Syrop na odporność i infekcje z cebuli przygotujesz szybko, nie potrzebujesz też wyszukanych składników.
- Syrop z cebuli na odporność. Do jego wykonania potrzebujesz jedną, średnią cebulę i łyżkę miodu lipowego. Pokrojoną w kostkę cebulę należy wrzucić do słoika i odczekać, żeby puściła sok, a następnie dodać łyżkę miodu i całość wymieszać. Taki syrop można używać od razu, zaleca się jego stosowanie 3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Syrop z cebuli najlepiej przechowywać w lodówce.
- Syrop z cebuli na kaszel. Wystarczy cebula, 2 łyżki cukru i 4 ząbki czosnku. Pokrojoną w plastry cebulę należy ułożyć w słoiku warstwami, na przemian z cukrem. Kiedy puści sok, włożyć plasterki czosnku. Pić 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.
Syropy na bazie miodu
Do przyrządzania domowych syropów na odporność najlepiej korzystać z miodu lipowego oraz gryczanego. Właśnie one uznawane są za naturalny antybiotyk. Działają nie tylko wzmacniająco, ale również bakteriobójczo, grzybobójczo oraz przeciwwirusowo. Wszelkie składniki do zrobienia syropu, dzięki któremu ochronisz się przed infekcjami, znajdziesz w swojej kuchni.
- Miód, czosnek i cytryna, to najlepsze zestawienie w ramach wzmacniania układu odpornościowego. Do szklanki letniej wody dodaj ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku i odstaw ją na 24 godziny. Następnie połącz miksturę z sokiem z jednej cytryny oraz łyżką miodu i dokładnie wymieszaj. Syrop jest od razu gotowy do spożycia, najlepiej trzymać go w lodówce.
- Miód, imbir i cytryna. To zestawienie dla osób, które nie do końca tolerują smak ostrej cebuli czy intensywnego czosnku. Imbir wykazuje zbliżone do nich właściwości i jest równie łatwo dostępny. Wystarczy, że pokroisz w plasterki obrany korzeń imbiru (mniej więcej 2 cm) i całość zagotujesz z 2 szklankami letniej wody. Kiedy napój wystygnie, dodaj 5 łyżek miodu i dokładnie wymieszaj.
Wykorzystaj nasze sposoby na naturalną walkę z infekcjami. Wzmacniaj swoją odporność przez cały rok i zapomnij o jesiennych infekcjach. Pamiętaj tylko o regularnym zażywaniu syropów.