Co to jest polenta? To włoskie danie gotowane z kaszki lub mąki kukurydzianej. Włosi podają ją jako dodatek do różnych dań, a jej smak wzbogacają serem i ziołami. Dla mnie polenta jest idealnym zamiennikiem chleba oraz potrawą, którą można wykorzystać na wiele sposobów. O tym jak ugotować polentę pisałam tutaj.
Chciałabym Wam zaprezentować kilka sposobów wykorzystania polenty w kuchni.
-
Polenta z leczo warzywnym
Ugotowana i pokrojona polenta będzie idealnym dodatkiem do dań głównych, np. do lecza. Czego potrzebujemy?
- warzywa: cukinia, marchew, cebula, papryka
- pomidory lub sos pomidorowy
- czosnek, sól, pieprz, rozmaryn
Wszystkie warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oleju a następnie dusimy z małą ilością wody (pomidory i cukinia szybko puszczą swój sok) i przyprawami. Tak przygotowane leczo podajemy z pokrojoną w kostkę polentą.
2. Koreczki z polenty
Kosteczki polenty można wykorzystać nie tylko do szaszłyków na grilla, ale też do koreczków!
3. Chipsy z polenty
A może raczej grzanka z polenty? W każdym razie panierowany w zmiksowanych orzechach lub płatkach kukurydziany kawałek polenty będzie doskonałym uzupełnieniem lekkiego lunchu np. sałatki z pomidorów.
- polentę kroimy na kwadraty o boku około 5 cm.
- miksujemy orzechy nerkowca albo rozdrabniamy płatki kukurydziane
- manierujemy polentę. Nie jest konieczne używanie jajka, ale można.
- smażymy przez chwilę aż panierka się zarumieni, ostrożnie przewracamy i smażymy z drugiej strony
Z porcji polenty przygotowanej z 2 szklanek kaszki kukurydzianej można zrobić wiele dań, które urozmaicą np. grilla lub przyjęcie w domu. Smacznego!