Przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, biegunki i niestrawność, właśnie takie objawy mogą świadczyć o SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth), czyli przeroście liczebności bakterii w jelicie cienkim albo obecności w nim bakterii nietypowych. W leczeniu takiego stanu chorobowego niezwykle pomocna okazuje się odpowiednia dieta która stanowi uzupełnienie terapii.
Dieta low FODMAP
Jest to najczęściej stosowana dieta w przypadku SIBO. Zakłada wykluczenie z jadłospisu produktów, o wysokiej zawartości fermentujących węglowodanów.
takich jak:
- oligosacharydy (np. fruktany)
- disacharydy (np. laktoza, sacharoza)
- monosacharydy (np. fruktoza)
- poliole (np. ksylitol, mannitol)
Dieta low FODMAP podzielona jest na trzy etapy. Pierwszy trwa od dwóch do sześciu tygodni i polega na całkowitej eliminacji albo znacznym ograniczeniu produktów o wysokiej zawartości FODMAP. Ich miejsce zajmują produkty o niskiej zawartości FODMAP.
Drugi etap stosowania diety trwa od ośmiu do dwunastu tygodni i polega na stopniowym włączaniu do codziennego menu produktów o dużej zawartości FODMAP. Przy czym wprowadzać należy tylko jeden produkt, raz na kilka dni. Takie testowanie pozwala wykryć, spożycie których dokładnie składników wywołuje przykre dolegliwości.
Ostatni etap to stworzenie stałej diety z uwzględnieniem nowych nawyków żywieniowych. Jadłospis powinien zawierać wszystkie dobrze tolerowane przez organizm składniki oraz wykluczać te, które prowadzą do pojawienia przykrych objawów.
Inne diety pomocne w leczeniu SIBO
Dietetycy potwierdzają, że każda dieta mająca na celu leczenie zespołu przerostu bakterii w jelicie cienkim musi być dopasowana wedle indywidualnych preferencji pacjenta,. Uwzględniając jego stan zdrowia, nawyki żywieniowych, styl życia czy tolerancje na poszczególne składniki spożywcze. Oprócz low FODMAP wyróżnia się także dietę SCD, GAPS czy Protokół dr Siebecker. Należy przy tym zaznaczyć, każda z nich może być wdrożona jedynie po indywidualnej konsultacji z profesjonalnym dietetykiem.
- Dieta SCD, czyli dieta specyficznych węglowodanów wyróżnia się całkowitą eliminacją z codziennego jadłospisu węglowodanów złożonych, z wyjątkiem cukrów prostych.
- Dieta GAPS to całkowicie nowy model żywienia, który uwzględnia spożywanie produktów fermentowanych, a podstawą codziennego menu jest specjalnie przyrządzony wywar mięsny.
- Protokół dr Siebecker zawiera podstawy diety SCD oraz FODMAP z rozszerzeniem jadłospisu o produkty mało, a następnie średnio fermentujące.
Czego nie należy spożywać przy SIBO?
Objawy typowe dla SIBO mogą nasilać się po spożyciu kiszonek albo surowych warzyw i owoców. Dotyczy to przede wszystkim roślin strączkowych, cebuli, czosnku, a także produktów mlecznych zawierających laktozę. Dolegliwości związane z SIBO najczęściej pojawiają się również po suplementacji niektórych probiotyków. Wszystkie te składniki należy ograniczać lub całkowicie eliminować z codziennego, a najlepiej zgłosić się do dietetyka, który wytłumaczy i poprowadzi dietę.