Czy śladowe ilości glutenu szkodzą? Celiakia, alergia i inne.

śladowe ilości glutenu

Czy śladowe ilości glutenu szkodzą? Celiakia, alergia, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten – to zależy od choroby!  Co to oznacza, że produkt zawiera śladowe ilości glutenu? Czy eliminując gluten muszę kupować wyłącznie produkty certyfikowane?  Te pytania często zadają sobie osoby przechodzące na dietę bezglutenową. Jak to jest z tymi śladowymi ilościami alergenów?

Śladowe ilości glutenu – szybka odpowiedź:

Informacja, że produkt może zawierać śladowe ilości glutenu (lub innych alergenów) oznacza najczęściej, że w zakładzie produkcyjnym używany jest gluten lub te alergeny. W praktyce NIE WIADOMO ile glutenu się tam znajduje. Może być bardzo mało (faktycznie śladowo), ale może być silne zanieczyszczenie.

Taka informacja jest na produktach, które z natury nie zawierają glutenu (np. mąki pszennej, błonnika pszennego itd) czyli są naturalnie bezglutenowe (np. mąka ryżowa). Jednak nie ma wówczas gwarancji, że glutenu tam nie ma.

Dla osób z celiakią i silną alergią to ogromna różnica!

Śladowe ilości glutenu i eliminacja glutenu – czy każdy powinien odstawić gluten? 

Dieta bezglutenowa dla wielu osób nie jest modą, ale koniecznością, albo wyborem, za którym stoi chęć poprawy jakości życia.

Dieta bezglutenowa – fakty:

  • Nie każdy musi odstawić gluten.
  • Gluten sam w sobie nie jest szkodliwy, chociaż jego nadmiar w diecie może przekładać się na szczelność bariery jelitowej. Jednakże trudno powiedzieć czym jest „nadmiar” i nie oznacza to, że trzeba go odstawić
  • Gluten jest mieszaniną białek zawartych w zbożach. Może być jednak dodawany do innych produktów jako dodatek. O dodatkach przeczytasz tutaj. 
  • Niekoniecznie trzeba odstawić gluten w chorobach autoimmunologicznych, chociaż są doniesienia, że może być to uzasadnione.

Dieta bezglutenowa – dla kogo bezwzględnie dieta, gdzie nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu?

  • Celiakia
  • Alergia IgE zależna (najczęściej na pszenicę, ale może być też na inne białka)

Wiele osób eliminuje jednak gluten np. dlatego, że na diecie bezglutenowej czują się lepiej. To też jest ok, tylko wówczas dieta nie musi być aż tak restrykcyjna i opierać się o produkty bez śladowych ilości glutenu. Jeszcze napiszę co to znaczy.

Przeczytaj o nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten 

Czy śladowe ilości glutenu szkodzą? Kto musi kupować produkty ze znakiem przekreślonego kłosa?

0śladowe ilości glutenuWszystko zależy od stopnia reakcji na gluten. Bezwzględnie i całkowicie muszą usunąć go z diety osoby z celiakią, a także silną alergią IgE zależną. Takie osoby muszą wybierać produkty na których:

  • na opakowaniu znajduje się znak przekreślonego kłosa
  • jest informacja „produkt bezglutenowy”

oznacza to (a przynajmniej powinno), że produkt NIE ZAWIERA nawet śladowych ilość glutenu, czyli jego ilość nie przekracza 20 ppm. Kupując taki produkt mamy pewność, że jest on odpowiedni dla osób z celiakią i silną alergią.

Komu nie przeszkadzają śladowe ilości glutenu?

Przy prowadzeniu diety bezglutenowej z powodu np. nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten  nie ma konieczności kupowania wyłącznie produktów z przekreślonym kłosem.  Podobnie mają osoby, które wyeliminowały gluten dla lepszego samopoczucia czy poprawy zdrowia – one również mogą kupować produkty naturalnie bezglutenowe.

Śladowe ilości glutenu to nie to samo co gluten w składzie! Informacje dla alergików na opakowaniach.

Co to znaczy śladowa ilość glutenu? To znaczy, że produkt, który jest naturalnie bezglutenowy lub nie zawiera glutenu w składzie może być glutenem zanieczyszczony: na przykład przez pakowanie na tej samej taśmie produkcyjnej co produkt glutenowy. Obecnie producent ma obowiązek podać na opakowaniu:

  • Jakie alergeny znajdują się w składzie: najczęściej są wypisane pogrubioną czcionką
  • Śladowe ilości jakich alergenów mogą znajdować się w produkcie

Jak usunąć śladowe ilości glutenu z produktów?

Aby zminimalizować ilość zanieczyszczeń w produktach naturalnie bezglutenowych można:

  • Dokładnie płukać ziarna (kasze, ryż) przed gotowaniem
  • Przed spożyciem wysypać na duży, biały talerz ziarna (np. kaszę jaglaną) i sprawdzić, czy nie „zaplątały” się jakieś inne ziarna, który mogły wpaść do paczki na przykład na taśmie produkcyjnej

Oczywiście są to tylko działania wspomagające i osoby, które mają ścisły zakaz jedzenia glutenu, nawet w śladowych ilościach powinny jednak wybierać produkty ze znakiem przekreślonego kłosa.

Jak czytać składy? Przeczytaj artykuł o ukrytych alergenach

Podobne wpisy

W jaki sposób kontrolować stężenie cholesterolu za pomocą metod naturalnych oraz diety.

Jak skutecznie kontrolować poziom cholesterolu? Naturalne metody i zalecenia dietetyczne

Dieta niskoszczawianowa i jej wpływ na zdrowie nerek

Dieta niskoszczawianowa: Jak zmniejszyć ryzyko kamieni nerkowych i poprawić zdrowie nerek

Dieta niskocukrowa.

Jak redukcja cukru wpływa na mikrobiotę jelitową i zdrowie?

Dieta niskowęglowodanowa

Dieta niskowęglowodanowa – czym jest?

7 thoughts on “Czy śladowe ilości glutenu szkodzą? Celiakia, alergia i inne.”

  1. Dzień dobry, czy w przypadku pozytywnego wyniku testu na przeciwciała IgG u osoby z chorobą autoimmunologiczną (Hashimoto) wskazane jest unikanie śladowych ilości glutenu? Czy to samo dotyczy innych produktów wywołujących reakcję? (W moim przypadku jest to mleko – silna reakcja – oraz seler, ziemniaki, por, orzeszki ziemne- słaba reakcja).

    1. Przy IgG nie ma koniecznoścu unikania śladowych ilości z tym, że proszę pamiętać, że niestety, ale polskie prawo nie określa co to jest śladowa ilość. Czasami np. w mące ryżowej może być całkiem sporo zanieczyszczeń z glutenem.

    1. Pani Agnieszko, dziękujemy za sugestie 🙂 postaramy się aby odpowiedni artykuł niebawem się pojawił, już teraz zapraszamy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.