Pisałam tutaj o znaczeniu w diecie składników bogatych w wapń. Specjalnie dla tych, którzy martwią się o niedobory, a chcą mieć pod ręką wysokowapniową przekąskę polecam szybkie batoniki. Łatwo się je robi i dobrze przechowuje.
Składniki suche:
- 20 gram: nasion maku, nasion chia, amarantusa ekspandowanego, słonecznika
- 40 gram sezamu
- 8 łyżek płatków migdałowych
Składniki mokre:
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 2 łyżki syropu ryżowego
- 2 czubate łyżki ksylitolu
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Odłożyć po dwie łyżki z każdego rodzaju suchych składników i zmielić w młynku (może być do kawy) lub w rozdrabniaczu, żeby powstało coś w rodzaju mąki. Uwaga: mieląc nasiona pamiętajcie, żeby nie trzymać zbyt długo włączonego urządzenia, żeby nie spalił się silnik. Lepiej to robić pulsacyjne.
- Wymieszać składniki suche i mokre (zmielone ziarna, pozostałe ziarna itd).
- Wyłożyć blaszkę papierem, i rozprowadzić otrzymaną masę. Będzie sypka! Następnie potnij je w prostokąty
4. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmuj po wystudzeniu!
Więcej przepisów? Zajrzyj tutaj
Moja córcia nie może jeść orzechów, co zamiast masla orzechowego?
Pani Marto,
Może być też masło sezamowe jeśli córka może jeść sezam. Ewentualnie dodałabym rozgniecionego dokładnie banana, tylko wtedy batoniki lepiej przechowywać w lodówce.
Pozdrawiam serdecznie
Czym mogę zastąpić masło orzechowe?
Pozdrawiam serdecznie
Ewa
Masło sezamowe
Czy 18 – miesięczny brzdąc może jeść takie batoniki?
Pozdrawiam:)