Chcąc mówić o diecie wspierającej zdrowie od środka, należy zacząć od najważniejszych strażników naszego zdrowia – mikroorganizmów żyjących w naszym wnętrzu, czyli mikrobiocie. Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy równowaga ekosystemu jelitowego jest konieczna, by utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie. Mimo tego, że mikroorganizmy te żyją w naszych jelitach to wpływają na działanie całego organizmu i wszystkich układów: pokarmowego, odpornościowego, a nawet nerwowego i mózgu, czy produkcję witamin oraz metabolizm. W związku z tym, by wspierać zdrowie dietą, należy w pierwszej kolejności myśleć o karmieniu tych mikroskopijnej wielkości organizmów – głównie bakterii i grzybów. To właśnie one nieustannie stoją na straży naszego zdrowia.
Jak nakarmić mikrobiotę?
Błonnikiem! Choć nie jest on przyswajalny przez organizm człowieka, to właśnie nim żywią się bakterie jelitowe, które stoją na straży zdrowia, odporności i dobrego samopoczucia. W naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć zatem owoców, warzyw oraz nasion. Ponadto, warto zadbać, by dieta była jak najmniej przetworzona, bez konserwantów. To również ucieszy nasze baterie jelitowe i korzystnie wpłynie na ich skład. Czytajmy zatem etykiety i wybierajmy te produkty, których lista składników ma tylko kilka pozycji.
Dieta przeciwzapalna na zdrowie i odporność
Bardzo korzystne dla zdrowia i odporności jest zastosowanie również w diecie produktów, które działają przeciwzapalnie. Warzywa cieszące się opinią produktów o właściwościach antyoksydacyjnych to m.in.:
- cebula – bogata w fitoncydy, witaminy z grupy A,C,E ,
- czosnek – zawiera allicynę i ajone. Jest silnym naturalnym antybiotykiem, który zwalcza bakterie i wirusy. Spożywanie go opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Dieta zawierająca czosnek i cebulę łagodzi stany zapalne, redukuje wolne rodniki i działa przeciwnowotworowo.
Warto do codziennej diety dodać również przyprawy o właściwościach przeciwzapalnych. Jedną z nich jest kurkuma, która wspomaga organizm w niszczeniu chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów. Kurkumina ma podobne działanie antyoksydacyjne, jak witamina C i E.
Imbir ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Pobudza system odpornościowy oraz ma działanie przeciwzapalne. Warto podkreślić, że imbir działa synergistycznie z kurkumą, dlatego warto spożywać te dwie przyprawy razem, aby efekt przeciwzapalny był jeszcze większy.
Probiotyki na zdrowie i odporność
Oczywiście warto korzystać z naturalnych probiotyków, czyli kiszonek, zakwasów i fermentowanych produktów mlecznych, takich jak jogurty czy kefiry. Jest to doskonałe wsparcie naszej mikrobioty jelitowej, zdrowia i odporności. Należy jednak podkreślić, że spożywanie takich produktów nie zastąpi suplementacji probiotykami. Tutaj pojawia się pytanie – jaki probiotyk zastosować? Tak jak każda suplementacja, również probiotykotereapia powinna być dobrana dla każdego indywidualnie, w oparciu o wyniki badań i wywiad zdrowotny. Rozwój diagnostyki pozwala obecnie na badanie mikrobioty, czyli mikroorganizmów w jelitach. Dzięki temu można sprawdzić jakich bakterii jest za mało, a jakich za dużo. Wówczas można bardzo skutecznie dobrać rodzaj probiotyków, dawkę i długość stosowania.
W Poznaniu, przy ul. Sielskiej 6 znajduje się Instytut Mikroekologii, który specjalizuje się od ponad 16 lat w badaniach mikrobioty jelit. Specjaliści Instytutu dowodzą, że wrażliwość na wnętrze jest najważniejszym elementem opieki nad zdrowiem. Badania tam wykonywane oceniają stan mikrobioty i wskazują jak odpowiednio ją wspierać, by przywrócić optymalne funkcjonowanie organizmu oraz dobre samopoczucie. W wyniku ostatnich prac zespołu Instytutu Mikroekologii już 3 października 2022r., dostępne będzie nowe, najbardziej czułe badanie mikrobioty jelit na rynku o nazwie KyberBiom – sprawdź tutaj. Wykonując to badanie można dowiedzieć się jakie probiotyki stosować, jak długo i często z nich korzystać, co jeść, by czuć się dobrze, jak karmić mikrobiotę oraz odżywić mózg i jelita.