Jak przygotować kurki do obiadu? Bardzo łatwo! Kurki to wdzięczne w gotowaniu grzyby, które wymagają tylko krótkiej obróbki i smacznych dodatków. Proponowane danie z kurkami możesz podać jako dodatek do obiadu, sos do makaronu, czy użyć jako farszu do tarty a nawet – pierogów. W zależności od tego do czego chcesz użyć musisz tylko odpowiednio pokroić kurki – jeśli mają być jako farsz – drobno.
Uwaga! Przepis jest BEZ mleka, masła, jajek i glutenu. Jeśli jednak chcesz go zrobić w tradycyjnej formie – nie ma problemu! Zastosuj zamienniki produktów roślinnych i dodaj zwykły nabiał.
Jak przygotować kurki? Jak umyć kurki?
Sposobów na mycie kurek znajdziecie w internecie wiele. Jedno jest pewne – kurki nie lubią długiego moczenia. Jednak kiedy je kupujemy to nie ukrywajmy, że bywają zapiaszczone. Ja stosuję taką metodę:
- Wsypuję kurki do dużej miski, zalewam wodą.
- Kurki wypływają na powierzchnię – kilka razy intensywnie mieszam, żeby odpadł piasek. Kilka sekund – nie dłużej
- Wyciągam kurki cedzakową łyżką na durszlak, oszuszam ręcznikiem papierowym.
Duszone kurki do obiadu – jak przygotować? Składniki
- 1 opakowanie kurek (ok 200-250 gramów)
- Ok 100 ml sojowej śmietanki
- 2 cebule
- Zielenina – ja dodaję drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz kilka pokrojonych listków selera
- Olej do smażenia (jeśli możesz – masło klarowane też będzie ok).
- Sól, pieprz, odrobina cukru
- Skórka otarta z 1/4 cytryny i sok z połowy cytryny
Duszone kurki do obiadu – przygotowanie
- Obrać i pokroić cebulę, pokroić drobno zioła
- Na oleju poddusić chwilę cebulkę z solą, pieprzem, odrobiną cukru
- Dodać kurki. Jeśli mają być do makaronu lub jako dodatek do obiadu nie trzeba ich kroić. Jeśli na farsz – pokrój je na drobne kawałki.
- Dodaj zieleninę oraz śmietankę, sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj. Podduś wszystko około 10-15 minut.
Gotowe!
Uwagi:
- Jeśli chcesz, żeby było więcej sosu: kiedy skończysz dusić kurki to zmiksuj jedną, małą łyżkę wazową gotowych kurek ze 10 mililitrami śmietanki i łyżeczką mąki kukurydzianej. Całość wlej do pozostałych kurek i zagotuj jeszcze raz. Być może trzeba będzie trochę doprawić. Dzięki temu takie kurki w sosie możesz podać z makaronem lub pampuchami.