Łączna waga mikroorganizmów w naszym ciele wynosi ok 1,5-2 kg. Na jedną naszą komórkę przypada aż 10 komórek bakterii. Najwięcej z nich żyje w przewodzie pokarmowym. Coraz częściej mówi się o tym, że człowiek nie składa się wyłącznie z genów budujących jego organizm, ale jego funkcjonowanie uzależnione jest także od genów mikroorganizmów, które w nim zamieszkują. Dlatego prawidłowa mikroflora to jeden z najważniejszych elementów zachowania dobrego zdrowia i odporności. Jaka jest rola mikroflory jelit?
Mikroflora, mikrobiota, mikrobiom
Termin mikroflora od zawsze kojarzył się z bakteriami zasiedlającymi nasz organizm. Z uwagi na to, że słowo „flora” zarezerwowane jest dla świata rośli, obecnie w literaturze światowej odchodzi się od tej nazwy i zastępuje ją terminami mikrobiota lub mikrobiom. Jednak w związku z tym, że w Polsce nadal bardziej powszechny jest termin „mikroflora” to będziemy się go trzymać.
Rola mikroflory jelit
Mikroflora jest jedną z trzech najważniejszych składników bariery jelitowej. Jej prawidłowy rozwój i stan jest warunkiem niezbędnym do zachowania prawidłowej pracy i szczelności jelita.
Dlaczego ważna jest szczelność jelit? Co to jest bariera jelitowa? Sprawdź tutaj!
Podstawowe funkcje bakterii w jelicie:
- Zapobieganie namnażaniu się i zasiedlaniu mikroorganizmów chorobotwórczych. Dzięki tworzeniu szczelnej „ tarczy” na błonie śluzowej jelita zapewniają one jego ochronę – bakterie przylegają ciasno do nabłonka jelita, przez co uniemożliwiają kolonizację go przez patogeny. (rola ochronna)
- Dostarczanie energii, produkcja witamin: z grupy B, K (rola metaboliczna i odżywcza)
- Wspomaganie początkowego etapu trawienia (rola metaboliczna)
- Stymulują układ odpornościowy gospodarza (rola immunologiczna)
Rola ochronna bakterii w jelicie
Za mikroflorę ochronną uznaje się przede wszystkim te bakterie, które produkują kwas mlekowy. Są to szczepy Lactobacilus i Bifidobacterium.
Wykorzystują one węglowodany z pokarmu i jako produkt uboczny wytwarzają kwas mlekowy, który zakwasza środowisko w jelicie. Dzięki temu chorobotwórcze mikroorganizmy i nie mogą się w nim rozwijać.
Odżywianie nabłonka, produkcja śluzu.
Kolejne dwie bakterie, które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelit to Akkermanisia munciniphila i Faecalibacterium prausnitzii. Ta pierwsza produkuje szereg krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są pożywką dla tej drugiej. Z kolei Faecalibacterium prausnitzii produkuje substancje odżywiające nabłonek jelita (głównie maślan). Odżywione i zaopatrzone w energię komórki jelita produkują śluz, który z kolei jest potrzebny do życia dla Akkermanisia.
Rola immunologiczna bakterii w jelicie
Tkanka limfatyczna związana z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego zawiera ponad 80 % limfocytów całego organizmu i tworzy skomplikowany system odpornościowy zwany układem GALT (ang. gut-associated lymphoid tissue). Kolonizowanie bakteriami zaczyna się już w momencie porodu, a bakterie zasiedlające jelito są pierwszymi antygenami z którymi układ odpornościowy ma kontakt. Zdrowe jelita i prawidłowa błona śluzowa ma kluczowe znaczenie dla odporności organizmu!
Jaki związek ma prawidłowa mikroflora z alergią? Przeczytasz tutaj!
Jak zbadać mikroflorę jelit? Przeczytasz tutaj!
5 thoughts on “Rola mikroflory jelit”