Jak ugotować kaszę – wydaje się to zupełnie proste. Wyjmujesz torebki z kaszą z opakowania… STOP! Są lepsze metody, które pozwolą w pełni wykorzystać potencjał kaszy. Krótki poradnik o tym jak gotować różne kasze bezglutenowe: jaglaną, gryczaną, quinoa.
Kasza w woreczku czy luzem?
Zanim zaczniemy rozmawiać o tym jak ugotować kaszę warto wiedzieć jaką kaszę kupić. Kasza w woreczku czy luzem? Woreczki wydają się wygodnym rozwiązaniem, a i większość firm preferuje właśnie taki sposób pakowania kasz. Szczególnie dotyczy to kaszy gryczanej. Jednak zdecydowanie warto przestawić się na kaszę pakowaną luzem. Dlaczego?
- Gotowanie plastikowych woreczków to nie jest najzdrowsze rozwiązanie. Do wody mogą dostawać się różne toksyczne substancje z gotowanego plastiku. Lepiej sobie tego oszczędzić. Jeśli już kupiliście kaszę w torebkach to po prostu przed gotowaniem wysypcie ją z tych worków.
- Gotując kaszę w woreczkach często gotujemy ją w zbyt dużej ilości wody i nadmiar wylewamy do zlewu… wraz z witaminami i cennymi składnikami odżywczymi. Lepiej pozwolić, żeby kasza swobodnie wchłonęła całą wodę.
Kolejna sprawa to jakość kaszy. Uważam, że warto inwestować w kaszę jakości BIO. Akurat w tej grupie asortymentowej produkty BIO można dostać w całkiem dobrej cenie. Dlaczego warto kupować produkty ekologiczne pisałam tutaj.
Jak ugotować kaszę – kilka uniwersalnych porad
- Nie gotujemy kaszy w woreczkach tylko luzem
- Kaszę jaglaną warto przed ugotowanie uprażyć na suchej patelni
Jak uprażyć kaszę?
Kaszę jaglaną wrzucamy na patelnię i podgrzewamy cały czas mieszając aż zacznie wydzielać charakterystyczny, orzechowy zapach.
- Każdą kaszę przed gotowaniem warto wypłukać. Dzięki temu pozbędziemy się charakterystycznej dla niektórych gatunków goryczki. Jeżeli kaszę prażymy to płuczemy ją po prażeniu.
- Kaszę najlepiej odmierzać szklankami. Są kasze, które mocno pęcznieją (kukurydziana, gryczana, jaglana) i takie, które pęcznieją mniej (np. quinoa). Jedna szklanka suchej kaszy da nam około 2-3 szklanek gotowej kaszy – więc całkiem sporo.
- Najlepsze proporcje to w przypadku kaszy jaglanej, gryczanej i quinoa 2 szklanki wody na szklankę suchej kaszy. W przypadku kaszy kukurydzianej (polenty) są to nawet 3 szklanki wody na szklankę kaszy, ponieważ kasza kukurydziana bardzo mocno zwiększa swoją objętość.
Jak ugotować kaszę – pozwól jej napęcznieć pod przykryciem!
Często popełnianym błędem jest dodanie zbyt dużej ilości wody i zbyt długie gotowanie kaszy. Wówczas zamiast apetycznych ziaren otrzymujemy mało apetyczną, rozgotowaną breję. Jest na to sposób!
- Do garnka wsyp kaszę (wypłukaną), dodaj sól i wodę
- Poczekaj aż woda się zagotuje, dodaj łyżkę oleju kokosowego, zamieszaj i gotuj jeszcze 5-10 minut.
- Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw, najlepiej pod przykryciem na około 10 minut.
Jak ugotować kaszę, żeby nie była gorzka i miała ciekawy smak?
Zdarza się, że kasza, szczególnie jaglana albo quinoa ma gorzki posmak. Po pierwsze warto kupować dobrej jakości kaszę ( o czym już wspomniałam). Po drugie pomóc może dokładnie wypłukanie. Po trzecie, do gotującej się kaszy można dodać różne przyprawy i zioła, na przykład:
- Klika plasterków świeżego imbiru
- Liść laurowy albo liście kafiru
- Kurkumę
- Ziele angielskie
Kasza kukurydziana – jak ugotować?
Potrawy z kaszy – zapraszam tutaj