Proso w kuchni to wybawienie! Jeśli nie masz alergii na proso- możesz odetchnąć z ulgą! Popularna kasza jaglana z powodzeniem zastąpi wiele „glutenowych” produktów. Jak wykorzystać proso w kuchni bezglutenowej?
Proso w kuchni – jak wykorzystać?
Ziarno prosa jest niezwykle wdzięczne w przygotowywaniu. Oprócz popularnej kaszy jaglanej mamy do wyboru także mąkę jaglaną, płatki jaglane, i proso ekspandowane (popping). Do czego je wykorzystać?
Kasza jaglana – przygotowanie i wykorzystanie
Same ziarna kaszy jaglanej mogą być wykorzystane jako:
- ugotowana i zmiksowana kasza jaglana to doskonała baza do bezglutenowego ciasta kruchego, na przykład na tartę
- baza do kotletów, pasztetów, burgerów jaglanych
- dodatek do koktajli i deserów dla dzieci
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną należy przed gotowaniem wypłukać, zalać zimną wodą w proporcji 1,5 szklanki wody na szklankę kaszy i gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Można dodać sól i kilka plasterków imbiru. W czasie gotowania jeśli zobaczymy, że woda wyparowała, a kasza jest nadal twarda należy dolać trochę wody. Unikamy odcedzania kaszy, żeby wraz z wodą nie uciekły cenne składniki odżywcze.
Mąka jaglana – właściwości
- ma neutralny smak i lekko żółty kolor
- dość dobrze klei (jak na mąkę bezglutenową)
- może być bazą dla wielu bezglutenowych mieszanek do wypieków, ale także naleśników
Płatki jaglane
- szybko się gotują – około 5 minut
- doskonałe jako baza do kremów do ciast i tart
- idealne na jaglankę, jaglane budynie i desery dla dzieci
- dobre do zagęszczania zup i sosów
Proso ekspandowane – popping
Przypomina popularny, dmuchany ryż, ale jest zrobiony z prosa.
- doskonale zastępuje płatki śniadaniowe
- idealny jako posypka do deserów
- można użyć go zamiast bułki tartej do kotletów i na panierkę
- świetnie zagęszcza zupy
Przepis na jaglaną tartę
Z kaszy jaglanej można zrobić pyszną, wegańską (bezmleczną, bezjajeczną) tartę jaglaną. Spód wykonany jest z gotowanej kaszy jaglanej, a wypełnienie z warzyw i budyniu z płatków (lub kaszki) jaglanej.
Spróbujecie? Przepis tutaj!
1 thought on “Proso w kuchni. Kasza jaglana na diecie eliminacyjnej”