Nawracające infekcje różnego rodzaju to ogromny problem nie tylko wśród dzieci, u których sezonowe choroby występują średnio nawet 8 razy w roku, ale także wśród dorosłych pacjentów. Jak wzmacniać organizm i stymulować odporność, aby zapobiegać zachorowaniom? Warto wiedzieć, że równowaga układu immunologicznego wpływa nie tylko na zmniejszenie ryzyka typowo jesiennych przypadłości, ale również poważnych chorób, na przykład tych onkologicznych.
Sprawdź swoją odporność
Zanim zaczniesz stymulować swoją odporność, musisz sprawdzić, czy na pewno tego potrzebujesz. Priorytetem jest analiza układu odpornościowego oraz sprawdzenie, czego rzeczywiście potrzebuje organizm, uwzględniając indywidualne predyspozycje, stan zdrowia czy zapotrzebowanie. Podstawowe badania, które warto wykonać w tym celu to analiza stężenia:
- slgA – wydzielnicza immunoglobulina,
- β-defensyna 2 – białko o naturalnych właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych i przeciwpasożytniczych.
Jak wzmacniać odporność organizmu?
Przede wszystkim należy rozpoznać przyczynę obniżonej odporności i jej wpływu na nawracające infekcje. W krajach wysokorozwiniętych ogromny wpływ na zachwianie równowagi układu immunologicznego ma:
- stres,
- nieodpowiednia dieta,
- czynniki środowiskowe, w tym smog,
- leczenie antybiotykami,
- niewłaściwe leczenie infekcji, które czasowo hamuje objawy, ale nie zwalcza przyczyny,
- zaburzenia mikrobioty jelitowej.
Naturalne sposoby na stymulację układu odpornościowego
Wśród składników mineralnych, które odpowiadają za naturalne wspieranie odporności, wyróżnia się cynk oraz selen i to właśnie ich należy szukać w odpowiednio dobranych produktach spożywczych, jakie wykorzystuje się w codziennej diecie. Z jakich składników powinno być skomponowane menu? To przede wszystkim:
- owoce morza i ryby,
- chude mięso,
- warzywa strączkowe,
- kiszonki,
- pestki dyni,
- migdały,
- sezam,
- czosnek,
- kasza gryczana,
- produkty zbożowe,
- jaja.
Już dawno udowodniono, że dobroczynny wpływ na układ odpornościowy ma również witamina C. Znajdziesz ją między innymi w czarnej porzeczce, kiwi, jarmużu czy w natce pietruszki.
Probiotykoterapia na odporność
Aby probiotyki mogły być kluczem do Twojej odporności, należy dobrać ich suplementację indywidualnie. Zaleca się przede wszystkim wykonanie badania, które określa stan mikrobioty jelitowej, dzięki czemu uzyskuje się informacje o ewentualnych niedoborach czy nadprogramowych bakteriach bytujących w jelicie cienkim. SIBO (przerost bakterii w jelicie cienkim) lub IMO (zespół rozrostu metanogenów) jako jednostki kliniczne mają ogromny wpływ na budowanie oraz stan układu immunologicznego.
Szczepy bakteryjne, które skupiają się na odporności organizmu oraz regenerują barierę ochronną jelit to przede wszystkim Lactobacillus oraz Bifidobacterium, Streptococcus thermophilus i Streprococcus salivarius.