Ozdoby na ciasta, torty – zachowaj czujność! Bezglutenowe, naturalne posypki do ozdoby ciast i tortów.

Naturalne posypki rządzą! Przyznam, że mam w domu całkiem sporą kolekcję posypek, ozdóbek a nawet barwników spożywczych do ozdabiania ciast i tortów. Ot, czasami mam fantazję żeby coś podkolorować, coś posypać itd. Ale uwaga: przejrzałam sobie składy i wszystkie posypki które mam (a mam różnych firm i marek) zawierają gluten! Na co uważać? I jakich naturalnych posypek używać?

Posypka z mąką ryżową w składzie
Posypka z mąką ryżową w składzie

Idzie Wielkanoc, zabrałam się za nowe przepisy. Kiedy przyszedł czas na dekorowanie naszła mnie myśl, że może posypię jakąś kolorową posypką cukrową – choćby kuleczki czy coś. A z ciekawości zerknęłam na skład (posypki nabyte jeszcze sprzed czasów nałogowego czytania składów) a tam… mąka. Sięgam po perełki… a tam mąka. Pszenna. Sięgam po serduszka i myślę sobie, że tylko nie w moich ukochanych serduszkach. Uff… w serduszkach też mąka, ale ryżowa. I wyraźna adnotacja, że może zawierać gluten. Czyli osoby z silną alergią lub celiakią powinny o nich zapomnieć. Pomijam już kwestię barwników i innych niezbyt ładnych rzeczy w składzie. Wychodzę z założenia, że raz na jakiś czas można pozwolić sobie na trochę niezbyt naturalnej czerwieni czy błyszczącą posypkę. Ale w przypadku alergii nie ma przebacz – posypki ze sklepu często odpadają. Co w zamian?

 

 

Naturalne posypki na torty i ciasta bez glutenu, mleka, jajek

Czym ozdobić tort albo ciasto, żeby było kolorowo i bez alergenów?

  • cukier puder i lukier. Stary dobry cukier puder może wyglądać bardzo dekoracyjnie. Szczególnie dobrze sprawdza się na ciemnych ciastach.
  • pokruszone owoce liofilizowane lub batony Frupp. Po wrzuceniu do blendera (takiego z miską do rozdrabiania i nożykami w literę S) liofilizowanych owoców i rozdrobnieniu otrzymamy piękny puder o owocowym smaku. 100% naturalny i smaczny. A po dodaniu do niego wody otrzymamy polewę.
  • herbata matcha. Zielona herbata w postaci pyłu. Najlepiej kupić taką do celów kulinarnych (baking grade, cooking grade) czyli wysokiej  jakości w sklepach specjalistycznych. Nie tylko można posypać nią ciasto czy deser, ale też użyć jako barwnik do kremu do tortu.
  • popping z kaszy jaglanej. Kuleczki kaszy jaglanej mogą bardzo ładnie prezentować się jako posypka na przykład na deserze
  • inne tradycyjne posypki: pokruszone orzechy, płatki migdałów, wiórki kokosowe, wiórki czekoladowe
  • marcepanowe ozdoby. Marcepanowa masa powinna składać się z migdałów i cukru. Sklepowy lepiej sprawdzić, wiadomo, że do składu przemyca się czasem różne niepotrzebne rzeczy.
  • kwiaty jadalne np. fiołki w cukrze
  • liofilizowane i kandyzowane owoce

Podobne wpisy

ranking colostrum najlepsze colostrum

Ranking colostrum 2022 – jakie jest najlepsze colostrum?

śladowe ilości glutenu

Czy śladowe ilości glutenu szkodzą? Celiakia, alergia i inne.

wszystko śmierdzi

Dlaczego wszystko śmierdzi? Po covid! Zaburzenia węchu i smaku po koronawirusie

czy owies ma gluten

Czy owies ma gluten? Owies na diecie bezglutenowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *