Naturalne posypki rządzą! Przyznam, że mam w domu całkiem sporą kolekcję posypek, ozdóbek a nawet barwników spożywczych do ozdabiania ciast i tortów. Ot, czasami mam fantazję żeby coś podkolorować, coś posypać itd. Ale uwaga: przejrzałam sobie składy i wszystkie posypki które mam (a mam różnych firm i marek) zawierają gluten! Na co uważać? I jakich naturalnych posypek używać?
Idzie Wielkanoc, zabrałam się za nowe przepisy. Kiedy przyszedł czas na dekorowanie naszła mnie myśl, że może posypię jakąś kolorową posypką cukrową – choćby kuleczki czy coś. A z ciekawości zerknęłam na skład (posypki nabyte jeszcze sprzed czasów nałogowego czytania składów) a tam… mąka. Sięgam po perełki… a tam mąka. Pszenna. Sięgam po serduszka i myślę sobie, że tylko nie w moich ukochanych serduszkach. Uff… w serduszkach też mąka, ale ryżowa. I wyraźna adnotacja, że może zawierać gluten. Czyli osoby z silną alergią lub celiakią powinny o nich zapomnieć. Pomijam już kwestię barwników i innych niezbyt ładnych rzeczy w składzie. Wychodzę z założenia, że raz na jakiś czas można pozwolić sobie na trochę niezbyt naturalnej czerwieni czy błyszczącą posypkę. Ale w przypadku alergii nie ma przebacz – posypki ze sklepu często odpadają. Co w zamian?
Naturalne posypki na torty i ciasta bez glutenu, mleka, jajek
Czym ozdobić tort albo ciasto, żeby było kolorowo i bez alergenów?
- cukier puder i lukier. Stary dobry cukier puder może wyglądać bardzo dekoracyjnie. Szczególnie dobrze sprawdza się na ciemnych ciastach.
- pokruszone owoce liofilizowane lub batony Frupp. Po wrzuceniu do blendera (takiego z miską do rozdrabiania i nożykami w literę S) liofilizowanych owoców i rozdrobnieniu otrzymamy piękny puder o owocowym smaku. 100% naturalny i smaczny. A po dodaniu do niego wody otrzymamy polewę.
- herbata matcha. Zielona herbata w postaci pyłu. Najlepiej kupić taką do celów kulinarnych (baking grade, cooking grade) czyli wysokiej jakości w sklepach specjalistycznych. Nie tylko można posypać nią ciasto czy deser, ale też użyć jako barwnik do kremu do tortu.
- popping z kaszy jaglanej. Kuleczki kaszy jaglanej mogą bardzo ładnie prezentować się jako posypka na przykład na deserze
- inne tradycyjne posypki: pokruszone orzechy, płatki migdałów, wiórki kokosowe, wiórki czekoladowe
- marcepanowe ozdoby. Marcepanowa masa powinna składać się z migdałów i cukru. Sklepowy lepiej sprawdzić, wiadomo, że do składu przemyca się czasem różne niepotrzebne rzeczy.
- kwiaty jadalne np. fiołki w cukrze
- liofilizowane i kandyzowane owoce