Błonnik — właściwości i działanie dla sprawnego funkcjonowania jelit

błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy odgrywa ważną funkcję w działaniu nie tylko układu pokarmowego człowieka, ale całego organizmu. Wyróżnić można postać błonnika rozpuszczalną i tę nierozpuszczalną, a każda z nich wykazuje inne właściwości. Sprawdź, jak działa błonnik, jakie znaczenie ma dla funkcjonowania nie tylko jelit i dlaczego warto zwrócić szczególną uwagę właśnie na ten składnik pokarmowy, komponując codzienną dietę. 

 

Co to jest błonnik pokarmowy i jego rodzaje

Błonnik pokarmowy to inaczej włókno pokarmowe, czyli część żywności pochodzenia roślinnego, która nie jest trawiona przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym. To substancje resztkowe, dlatego dietę bogatą w błonnik nazywa się dietą bogatoresztkową

Błonnik nierozpuszczalny w wodzie to między innymi celuloza i lignina, a ten rozpuszczalny to na przykład pektyny. Obydwa rodzaje zupełnie inaczej wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Błonnik rozpuszczalny w wodzie ma znaczenie dla stężenia cholesterolu i glukozy we krwi, zaś nierozpuszczalny wykazuje właściwości korzystne dla perystaltyki jelit czy dłuższe utrzymanie sytości. 

 

W jakich produktach spożywczych znajduje się błonnik?

Źródłem błonnika, który nie jest rozpuszczalny w wodzie, są na przykład produkty zbożowe, warzywa czy orzechy, a bogactwo błonnika rozpuszczalnego można znaleźć w roślinach strączkowych, niektórych owocach, owsie oraz w jęczmieniu. 

Ubogie w błonnik są produkty wysoce przetworzone jak dania typu fast food, dania instant, słodycze czy białe pieczywo. Okazuje się, że zapotrzebowanie na błonnik w codziennej diecie jest nawet kilka razy większe, aniżeli jego ilość w przeciętnym jadłospisie Polaka. Eksperci uznają, że w ciągu doby dorosły człowiek powinien spożywać 20 gramów błonnika. 

 

Właściwości błonnika pokarmowego

Chociaż błonnik pokarmowy nie jest uznawany za składnik odżywczy, to jednak wykazuje szereg dobroczynnych właściwości w zakresie funkcjonowania nie tylko jelit, ale całego organizmu człowieka. Przede wszystkim:

  • pozwala utrzymać równowagę mikrobioty jelitowej, 
  • daje uczucie sytości, 
  • zapewnia właściwy rytm wypróżnień,
  • wspiera wydalanie toksyn i innych zanieczyszczeń z organizmu, 
  • dba o prawidłową perystaltykę jelit, 
  • zapobiega powstawaniu chorób jelit, w tym raka jelita grubego, 
  • zmniejsza stężenie glukozy we krwi i normuje poziom cholesterolu we krwi, 
  • sprzyja odchudzaniu
  • zapobiega chorobom układu krążenia. 

 

Prawidłowo zbilansowana dieta może być dodatkowo wspomagana suplementami z zawartością błonnika. Pamiętaj jednak, aby zachować odpowiedni balans. Nadmiar błonnika może nie być korzystny, dokładnie tak samo, jak jego niedobór. Jego zbyt duże stężenie może utrudniać wchłanianie magnezu, żelaza czy cynku oraz witamin z grupy B, A oraz D. 

Aby móc prowadzić właściwą profilaktykę w ramach sprawnego działania jelit i całego układu pokarmowego z uwzględnieniem błonnika pokarmowego, wykonaj podstawowe badania. Pomocna w ocenie Twojego stanu zdrowia będzie również analiza mikrobioty jelitowej.

Podobne wpisy

W jaki sposób kontrolować stężenie cholesterolu za pomocą metod naturalnych oraz diety.

Jak skutecznie kontrolować poziom cholesterolu? Naturalne metody i zalecenia dietetyczne

Suplementy i probiotyki wspierające odporność u dzieci.

Probiotyki i suplementy na odporność – ranking dla dzieci

Dieta niskoszczawianowa i jej wpływ na zdrowie nerek

Dieta niskoszczawianowa: Jak zmniejszyć ryzyko kamieni nerkowych i poprawić zdrowie nerek

Dieta niskocukrowa.

Jak redukcja cukru wpływa na mikrobiotę jelitową i zdrowie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.