Wpływ mikrobioty jelitowej na masę ciała 

mikrobiota jelit

Liczne badania naukowe potwierdzają, że skład mikrobioty jelitowej ma znaczący wpływ na masę ciała Okazuje się, że zmiany mikrobioty mogą prowadzić do zaburzeń metabolicznych, a przede wszystkim mają zastosowanie w patogenezie otyłości. 

 

Otyłość jako powszechna choroba cywilizacyjna 

Według Narodowego Funduszu Zdrowia z otyłością boryka się już co czwarty Polak. Nie ma wątpliwości, że jest to jedna z najczęściej diagnozowanych chorób cywilizacyjnych. Należy wiedzieć, że bagatelizowana może przyczyniać się do powstawania licznych schorzeń ludzkiego organizmu, w tym cukrzycy, miażdżycy, zaburzeń pracy gruczołu tarczycy, chorób serca czy zmian zwyrodnieniowych stawów. 

Aby można było skutecznie zwalczyć otyłość oraz utrzymywać prawidłową masę ciała, priorytetem jest poznanie przyczyny tego rodzaju zaburzeń na tle metabolicznym. W przypadku otyłości winą obarcza się już nie tylko nieprawidłowy sposób odżywiania czy siedzący tryb życia. Otyłość może być dziedziczona, a współczesna medycyna daje dowody na to, że nadmierna masa ciała może być wynikiem metabolitów, jakie są uwalniane przez bakterie bytujące w jelitach oraz zmienności mikrobioty jelitowej, chociażby biorąc pod uwagę czynniki środowiskowe. 

 

Różnice w mikrobiocie osób szczupłych i otyłych 

Mikrobiota jelitowa jest wyraźnie inna u osób o prawidłowej masie ciała oraz u tych, którzy borykają się z nadmiernymi kilogramami. U osób otyłych zauważono spadek niektórych bakterii jelitowych, w tym:

  • Bacteroidetes, 
  • Akkermansia muciniphila, 
  • Clostridium histolyticum, 
  • Clostridium coccoides, 
  • Bacteroides thetaiotaomicron. 

Jednocześnie wykryto wzrost bakterii, takich jak:

  • Firmicutes, 
  • Dorea longicatena, 
  • Eubacterium ventricosum.

 

Dieta osób otyłych a mikrobiota jelitowa

U osób z prawidłową masą ciała w jelicie cienkim dominują bakterie typu Bacteroidetes i Actinobacteria, natomiast u tych otyłych przede wszystkim szczepy Firmicutes. Za korzystny wpływ na bytowanie i rozwój bakterii, które są zawarte w mikrobiocie jelitowej osób szczupłych uznaje się dietę wysokobłonnikową, natomiast dieta bogata w białko oraz tłuszcze wywołuje wzrost bakterii typowanych jako możliwą przyczynę otyłości. Układ mikrobioty jelitowej, który jest typowy dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami, prowadzi jednocześnie do zmniejszonej produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne za stan nabłonka jelit, metabolizm glukozy oraz lipidów czy obniżenie pH.

 

Jeśli borykasz się z wahaniami wagi i masz problem z utrzymaniem szczupłej sylwetki, zadbaj o układ własnej mikrobioty jelitowej, która jest “plastyczna” i z powodzeniem udaje się ją skutecznie modyfikować. W tym celu doskonale sprawdza się probiotykoterapia, ale trzeba mieć na uwadze, że przyjmowane probiotyki muszą być dobrane indywidualnie, uwzględniając wyniki badań każdego pacjenta. Uzupełnieniem terapii normującej mikrobiotę jelitową zawsze powinna być dieta. W przypadku osób otyłych zalecane się spożywanie produktów z wysoką zawartością błonnika. 

Podobne wpisy

W jaki sposób kontrolować stężenie cholesterolu za pomocą metod naturalnych oraz diety.

Jak skutecznie kontrolować poziom cholesterolu? Naturalne metody i zalecenia dietetyczne

Dieta niskoszczawianowa i jej wpływ na zdrowie nerek

Dieta niskoszczawianowa: Jak zmniejszyć ryzyko kamieni nerkowych i poprawić zdrowie nerek

Dieta niskocukrowa.

Jak redukcja cukru wpływa na mikrobiotę jelitową i zdrowie?

Dieta niskowęglowodanowa

Dieta niskowęglowodanowa – czym jest?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.